sunnuntaina, heinäkuuta 31, 2005

Onko viisikymppinen wanha?
Olen muutaman vuoden jälkeen saavuttamassa 50-vuoden iän. Aiemmin ajattelin, että viisikymppinen on tosi wanha. Nyt kun tuo elämän vaihe on vääjäämättömästi saavuttamassa minutkin, tajuan aivan yks kaks, että wanhuuden oireita minulla toki on, muuta eiköhän tuosta vaiheesta kuitenkin ole mahdollisuuksia selvitä.

Miten aion seuraavan elämän puoliskoni ottaa vastaan?

Täytyy varmaankin etsiä ikäisteni blogeista evästyksiä. Maalainen on ajomatkan päässä mikäli pelkät virtuaalieväät eivät piisaa.

Lähellä synnyinkotiani virtasi pieni puro, joka keväällä äityi sen verran isoksi, että kapea uoma ei riittänyt pitämään vettä hallinnassaan. Osa vedestä karkasi metsikköön ja muodosti pieniä sivusuonia läheiseen mäkeen. Valtaosa vedestä päätyi kuitenkin läheiseen Lohjanjärveen ja sekoittui muun siihen kulkeutuneen veden joukkoon. Ajattelin, että tämä kuvasi aika hyvin ihmisen elämää. Puro saa alkunsa ehkäpä pienestä synnyinlähteestä kaukana metsän kätköissä (täytyy muuten joskus käydä selvittämässä mistä puro saa alkunsa!). Vasta kevään lumien sulaessa puro saa mahdollisuuden näyttää olevansa voimissaan. Tämän kuvittelin kuvaavan hyvin nuorten elämässä tapahtuvaa sukupuolihormonien voimakkaampaa jylläämistä keväisin. Puron virtaamista välillä outojenkin mutkien kautta pidin erityisen kiehtovana elämän arvaamattomuuden symbolina. Lenkkipolkuni kulki pitkän matkaa puroa seuraten, mutta välillä puron seuraamista hankaloitti ratkaisevasti oudon tiheä lepikko. Siellä se puro sai virrata rauhassa muiden katseilta.

Monen ihmisen elämässä näkyy mitättömän pieni lähde, josta sitten joen juoksu ja päämäärää saavat alkunsa. Monen vuoden aikana puro jatkaa virtaamistaan, välillä seesteisesti ohi lipuen, välillä yli äyräittensä valuen. Onko siitä purosta naapuripuroja yhdistäväksi voimanlähteeksi, vai imeekö se toiset purot itsekkäästi omaan uomaansa? Onko sen kohtalona jäädä yksin halkomaan outoja seutuja? Vai tuleeko siitä ajan mittaan suuri ja merkittävä joki, joka näyttelee merkittävääkin roolia monien muiden virtojen, purojen ja lätäköiden elämässä?

Tällaisin ajatuksin lähestytään parin vuoden kuluttua viidenkympin outoja lepikoita.

Lohduttautukaamme E-tiedostolla.