maanantaina, elokuuta 29, 2005

Det dagliga brödet

Esitelmä terveellisistä ruokatavoista 29.8.2005, Keltaisessa talossa. Ilouutisena kerrottakoon, että kukaan ei nukahtanut esitelmän aikana. (suomeksi on ilmestynyt saman tyyppinen blogiteksti)

Det dagliga brödet christer sundqvist
Föredrag i F:s nya utrymmen 29.8.2005

Jag utbildar toppidrottare i det hur man äter hälsosammare. Fast vi kanske inte skall bli toppidrottare har vi ändå nytta av att veta hur man äter hälsosammare. Det mesta av det jag säger har ni hört många gånger och av flera olika personer. Det blir lätt så att man slår dövörat till när man får råd av någon. Och särskilt av en som ni känner så här bra och ännu till råga på allt om just matvanor. Matvanor brukar man ju tvista om. Kan det nu löna sig att lyssna på den där christer, undrar du kanske? Ta och ge mig en chans. Kanske det här är dagen då du börjar ta maten på allvar. För jag tror faktiskt att hälsosam mat och hälsosamma matvanor är väldigt viktiga för oss alla.

1) ät mångsidigt!
Mångsidig mat garanterar att vi får i alla de nödvändiga vitaminerna, mineralerna, fibrerna osv. Framförallt lönar det sig att öka användningen av färska grönsaker. Undvik synliga fetter för fet mat gör att man lätt blir fet. Snabbmat, hamburgare, pizzor osv. är väldigt ensidig mat.
2) ät fisk två gånger i veckan
”Kloka människor äter fisk” stod det på en t-skjorta märkte jag och det är faktiskt rätt. Fisk är bra mat. Fiskens fett är hälsosamt. Man känner sig aldrig lika proppfull efter en fiskmiddag som efter en för stor bit kött.
3) Ät någonting var tredje timme
Det är bra om man kan hålla sig till en regelbunden rytm i sitt ätande. Då hålls blodsockret jämnare och varierar inte så hemskt mycket under dagens lopp. Vetenskapen har visat att var tredje timme är det bäst att äta mat eller mellanmål. Det är en dålig ovana att äta väldigt litet på morgonen, äta en smörgås mitt på dagen, dricka flera koppar kaffe för att hållas pigg och sedan helt utsvulten proppa i sig massor av mat på kvällen. Tyvärr är det här verklighet för många. Man skall förstås inte heller äta hela tiden något smått när man tittar på TV eller läser någon bok.
4) om du är jättehungrig skall du helst äta mycket kolhydrater (i form av bröd, potatis, ris, makaroner osv) och protein (i form av magert kött). Fet mat skall man undvika om man är jättehungrig för man blir så fort hungrig igen av fet mat. Det här är faktiskt sant! I människans hjärna finns det ett litet organ som heter hypothalamus, som reglerar vår hungerkänsla. Man har märkt att hungern registreras på basen av det hur mycket man måste tugga maten och hur ofta man sväljer. Fet mat dimper ner i magen snabbt och utan att man behöver tugga så intensivt. Tänk t.ex. på en morot, som du tuggar på länge, och på en fet köttbit, som verkar att slinka ner i ett nafs. Den som bantar borde äta sådan mat som man måste tugga på länge, är mitt enkla råd.
5) ät långsamt!
Det är många som slevar i sig maten i en hast. Det är en dålig ovana. Tugga maten ordentligt så mår magen bättre. Matspjälkningen börjar redan i munnen. Och som vi redan hörde, så lurar man hungercentret i hjärnan om man tuggar länge på maten.
6) för bort tallriken genast när du slutat äta.
Om man lämnar tallriken på bordet får man lätt lust att ta litet mera.
7) välj alltid i butiken ett fettsnålt alternativ om det finns
Fetter får man tillräckligt i sig fast man är på sin vakt, så det lönar sig att undvika synligt fett.
8) far inte hungrig till mataffären
Man kan göra helt knasiga uppköp om man är hungrig i mataffären. Helst skall man göra upp en köplista på förhand och följa listan trots att det finns specialerbjudanden på de mest underbara matvaror
9) motionera dagligen
Motion är förstås bra för hälsan annars också, men det som är viktigt att komma ihåg är att motion ökar ämnesomsättningen under motionsrundan och ännu flera timmar efter motionen. Ju högre ämnesomsättning desto bättre mår man och desto mindre finns det risk för fetma, åderförkalkning och vuxendiabetes.
10) ät inte mat från tallriken efter klockan 8 på kvällen
Efter 8 äter man grönsaker, frukter, bröd, men inte vanlig mat. Människan har under livets gång utvecklat en dygnsrytm, som gör att alla kroppsfunktioner sjunker mot kvällen. Man stör den här rytmen om man äter mat sent på kvällen. Risken för fetma ökar också om man äter mat väldigt sent på kvällen.
11) efter maten skall man helst ta en tupplur
Det är bra att vila efter maten för då skvalpar inte maginnehållet omkring hela tiden. Det är större chans att få i sig matens värdefulla näringsämnen om man vilar på maten.
12) drick mycket vatten
Man skall dricka rent vatten fast man inte är törstig. Människans tarmar, muskler, hud, blodomlopp osv. vilar i ett vattenbad. Över 70% är vatten i människan. Många människor har ofta huvudvärk som beror på det att de dricker för litet vatten. Det värsta man egentligen kan göra mot huvudvärk är att dricka mycket kaffe och ta några huvudvärkspiller. Kaffe därför att det är vätskedrivande och huvudvärkspillret därför att det tar bort varningssignalen om att något är på tok.

Det finns mycket annat man kan tala om då det gäller mat, men kanske vi slutar här. Om ni vill kan vi starta en studiecirkel kring mat här i Diverseboda.

Tack för uppmärksamheten!

Blogiarkisto