perjantaina, joulukuuta 30, 2005

Ruoansulatushäiriöitä viktoriaanisessa Englannissa 1800-luvulla


Satiirisessa kuvassa on ruoansulatushäiriöistä kärsivä ihminen. Viktoriaanisessa Englannissa yläluokka mässäili ruoalla ja alkoholilla ja sitä pidettiin jopa sosiaalisesti hyväksyttävänä. English middle and upper classes ate more roasted and cooked meat (and fewer stews or casseroles) than did Europeans of a similar class. (Sally Mitchell, Daily Life in Victorian England, Westport, Conn.: Greenwood Press, 1996). Kunnon yläluokkalaisen illalliseen kuului runsaasti lihavalmisteita, erityisesti paistettua häränkylkeä, keitettyä kalkkunaa ja valtavan isoja kinkunpaloja. Kuningatar Viktoria oli tarmokkaasti edistämässä illalliskäytäntöä 1830-luvulla, jolloin tavaksi tuli illastaa kahdeksan aikoihin illalla. It also became fashionable to eat at a late hour, following the custom of Queen Victoria who dined as late as eight o'clock (John Burnett, Plenty and Want: A Social History of Diet in England from 1815 to the Present Day, London: Scolar Press, 1966). Kuvassa oleva henkilö kärsii juuri myöhäisen illallisen aiheuttamista vaivoista (George Cruikshank's “Indigestion”, 1835). Huomaa lattialle pudonnut ruokalista. Hänen punaisena helottavat kasvonsa ja huolestunut ilmeensä saattaa johtua siitä, että ylensyöminen on aiheuttanut pahoja vatsanväänteitä. Pikkupiru yrittää lievittää oloa kaatamalla kastelukannusta kylmää vettä niskaan. Kaksi pieneksi piirettyä palvelijaa vie pois lukuisia tyhjennettyjä ruokalautasia. Pöydällä oleva toinen pikkupiru yrittää yhä houkutella onnetonta ahmijaa syömään lisää ruokaa.

Lähde: University of Virginia, Health System, 2005

Blogiarkisto