sunnuntai, joulukuuta 25, 2005

Viikolla 51 ilmestynyttä terveystietoa

Kirjoitettu 19.12.2005, päivityksiä tehty 20.12.2005, 21.12.2005, 22.12.2005 ja 25.12.2005

Kuuntele Podcast-Audiona (mp3-tiedosto) viimeisimmät tiedeuutiset Nature-lehdestä kehottaa LKT Pekka Nykänen.

Lenkkeily tekee hyvää muistikyvyllemme (British Medical Journal, UK health news, 22.12.2005) Ulmin Yliopiston (Saksa) tutkijat ovat huomanneet, että lenkkeily voi parantaa keskittymiskykyä ja toimia näkömuistimme varsinaisena kiihdyttäjänä. Muistaakseni tohtori Tolonen välitti tämän tiedon minulle sähköpostissaan.

Vihreä tee auttaa taistelemaan leukemiaa vastaan (British Medical Journal, UK health news, 22.12.2005) Tutkijat Mayon Klinikalla Rochesterissa, Minnesotassa (USA), ovat ehdottaneet vihreän teen nauttimista lekemian hoidossa. Kolmen potilaan vointi parani huomattavasti muutaman kuukauden aikana heidän nauttiessaan vihreää teetä tai siitä valmistettua uutetta pillerin muodossa. Aikaisemmissa tutkimuksissa vihreän teen on todettu estävän syövän syntymistä, mutta nyt esitellään ensimmäistä kertaa vihreän teen syöpäsoluja tuhoava vaikutus. Tutkijoiden mukaan vihreä tee sisältää epigallocatchin gallate - nimistä antioksidanttia, joka voi puhdistaa vapaat radikaalit kehosta. Tämänkin tiedon sain tohtori Toloselta. Luontaistuotteista on taatusti hyötyä, mutta lisääntyvää lääkkeenomaista käyttöä tästä vihreästä teestä saamme todennäköisesti vielä odottaa kauan.

Uutta tietoa vapaista radikaaleista ja antioksidanteista tohtori Tolosen sivuilla (Biovita, 23.12.2005) Joulun aikana tohtori Tolonen on ahkeroinut ravintosivujensa parissa, mm. kirjoittanut lisää antioksidanteista, joita koskevat teoriat ovat saaneet entistä enemmän kannattajia viime aikoina. Tohtori Tolonen pitää kaikkien kroonisten sairauksien syytekijöinä hapetusstressiä ja tulehdusta. Käsitykset antioksidanttien merkityksestä ovat muuttuneet sitä mukaa kun uutta tietoa kertyy. Suomessa antioksidantit toi yleiseen tietoisuuteen 1980-luvun alussa tohtoritrio Antti Arstila, Kaarlo Jaakkola ja Matti Tolonen.
Nebraskan yliopiston tutkija, suomalaista sukujuurta oleva tohtori Denham Harman, esitti ensimmäisenä vuonna 1956, että happiradikaalit vauroittavat myös soluja ja aiheuttavat suuren osan pitkäaikaisista taudeista sekä vanhenemisen. Aluksi Harmanin teoria kohtasi kovaa vastustusta tiedemaailmassa (kuten niin moni muukin mullistava uusi käsitys), mutta nykyään se on yleisesti hyväksytty. Harman oivalsi ensimmäisenä myös sen, että kaikkien kroonisten sairauksien perussyy piilee mitokondrioiden kalvojen vioittumisessa. Se on useimmille lääkäreillekin edelleen tuntematon asia ja voi Tolosen mukaan heikentää kroonisten tautien hoitoa, joka ei kohdistu syytekijöihin, vaan oireisiin. Tätä asiaa tutkitaan tällä hetkellä kuumeisesti ympäri maailmaa. Äsken ilmestyi esim. tieteellinen tutkimus missä mm. antioksidanttien lisäsaanti korjaa vuotavien mitokondrioiden rakenteita ja toimintoja.
Uusien tutkimusten mukaan näyttää siltä, etteivät antioksidantit vaikuta pelkästään reagoimalla vapaiden radikaalien ja niiden myrkyllisten aineenvaihduntatuoteiden kanssa, vaan ne ehkäisevät ja jarruttavat myös tulehdusta, inflammaatiota. Urheilijan kova ja pitkäkestoinen suoritus lisää elimistössä vapaiden radikaalien ja härskiintyneen rasvan tuotantoa.

Sokeritauti kovempi rasitus naisen kuin miehen sydämelle (MediUutiset, 22.12.2005) Aikuistyypin diabetesta sairastavilla naisilla on moninkertainen sydän- ja verisuoniautien vaara miesdiabeetikoihin verrattuna, todetaan LL Auni Juutilaisen (Kuopion Yliopisto) tuoreessa väitöskirjassa Gender, type 2 diabetes and risk of cardiovascular disease.

Magnesium vahvistaa ikääntyneiden luuta (News Medical Net, 21.12.2005) Tutkijat suosittelevat magnesiumia iäkkäille ihmisille. Se vahvistaa luuta. "Although this [1% increase] seems small, increases across a population may have large public health impact," states lead researcher Kathryn M. Ryder. The recommended daily allowance of magnesium is 320 mg/day for women and 420/mg day for men in this age group. Most people in this age group get far less than this daily amount. http://www.blackwellpublishing.com/journal.asp?ref=0002-8614

Geenidoping hiipii huippu-urheiluun (British Journal of Sports Medicine 40: 4-5, 2006) Kerron enemmän tästä jutusta sitten kun saan tohtori Trentiltä tämän jutun eripainoksen tai PDF-tiedoston.

Atooppinen ihottuma ei ole mitään herkkua (KORTISONI-blogi, 21.12.2005) Jakamista ja jaksamista atooppisen ihottuman kanssa: On tämä kuivuus ja valottomuus atoopikon iholle yhtä kestävää helvettiä. Rauhaa ei meinaa saada yöllä, ei päivällä. Kylmä on, mutta villa kutittaa. Ja kutittaa, vaikka ei mitään olisi päälläkään. Tuolin selkämykseen ei voi nojata, kun selän iho on auki. Hiustenlatvat ovat rasvaiset, kun voidetta pitää lisätä joka toinen tunti. Uskomatonta kuvitellakin, että on oikeasti ihmisiä, jota VOIVAT VAIN OLLA. Tuntematta kipua, tuntematta kutinaa, tuntematta ahdistavaa kiristystä kasvoilla, kun yrittää nauraa tai elehtiä liikkuvammin. Iho saattaa risahdella rikki. Eikä mikään auta.

Vähärasvaisista maitotuotteista apua kohonneeseen verenpaineeseen (Verkkouutiset, 21.12.2005) Vähärasvaiset maitovalmisteet voivat ehkäistä verenpaineen kohoamista, selviää tuoreesta espanjalaisesta tutkimuksesta. Ne näyttävät suojaavan, vaikka ruokavaliossa on paljon rasvaa. Tutkimus on julkaistu American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

Juu, juu juustossa löytyy! (Am J Clin Nutr. 2005 Nov;82(5):1115-26) Jyväskylän Yliopiston tutkimuksessa todettiin, että 10-12-vuotiaiden tyttöjen kannattaa syödä juustoa, josta kalsiumia saa paremmin kuin pilleristä. With the use of intention-to-treat or efficacy analysis, calcium supplementation with cheese resulted in a higher percentage change in cortical thickness of the tibia than did placebo, calcium, or calcium + vitamin D treatment (P = 0.01, 0.038, and 0.004, respectively) and in higher whole-body bone mineral density than did placebo treatment (P = 0.044) when compliance was >50%. Increasing calcium intake by consuming cheese appears to be more beneficial for cortical bone mass accrual than the consumption of tablets containing a similar amount of calcium.

Ruokahalu suurimmillaan syksyllä (Verkkouutiset. 21.12.2005) Ihmisen ruokahalu vaihtelee vuodenajan mukaan, ja suurimmillaan se on syksyllä , kertoo Yhdysvalloissa tehty tutkimus. Samalla kun ruokahalu syksyn pimetessä kasvaa, fyysinen aktiivisuus vähenee, ja paino alkaa nousta. Tutkimukseen osallistui 593 iältään 20-70-vuotiasta naista ja miestä. Heidän keskimääräinen energiansaantinsa oli 1963 kilokaloria vuorokaudessa, mutta syksyllä energiaa saatiin päivittäin keskimäärin 86 kilokaloria enemmän. Pienimmillään energiansaanti oli keväällä, jolloin puolestaan fyysinen aktiivisuus oli suurinta. Myös energiansaantilähteet vaihtelivat vuodenajan mukaan. Keväällä syötiin enemmän hiilihydraatteja, kun taas rasvan ja erityisesti tydyttyneen rasvan saanti kasvoi syksyllä. Tutkimuksen tulokset on julkaistu European Journal of Clinical Nutrition-lehden verkkojulkaisussa.

Päivä pitenee! (Tiede-lehti, 21.12.2005) Talvipäivän seisaus on tänään kello 20.35. Huomenna päivä on jo hivenen pidempi. Vuoden lopulla valoisa aika on jo monta minuuttia pidempi kuin nyt. Kevät on tulossa!

Terveydenhuolto köyhdyttää kuntia (MediUutiset, 21.12.2005) Kuntien sosiaali- ja terveysmenot olivat huikeat 13 700 000 000 euroa vuonna 2004. Sosiaali- ja terveystoimi haukkaa suurimman osan kuntien menoista. Yli kaksi kertaa niin paljon kuin toinen suuri toimintalohko, opetus- ja kulttuuritoimi. Vuonna 2004 kunnat käyttivät omaan sosiaali- ja terveyspalvelutuotantoonsa 8,1 miljardia euroa. Kuntayhtymiltä näitä palveluja ostettiin 4,5 miljardilla eurolla, josta erikoissairaanhoidon osuus oli 3,5 miljardia. Yksityisiltä palveluntuottajilta sosiaali- ja terveyspalveluja hankittiin 1,0 miljardilla eurolla. Tämä oli 7,6 prosenttia kuntien kaikista sosiaali- ja terveysmenoista. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen julkaisemasta kuntien taloustilastosta.

Kyllä maalla on mukavampaa! (News Medical Net, 21.12.2005) Tuoreen skottilaistutkimuksen mukaan kaupunkien ilmansaasteet lisäävät sydänkohtauksia. It seems breathing in diesel exhaust fumes at levels typically found in large cities, disrupts important blood vessel functions and could be linked to increased heart attack rates during periods of high air pollution. Over the last 20 years many studies have shown that the numbers of deaths and hospitalizations due to heart attack and stroke go up as traffic-induced air pollution rises. Apparently the link between air pollution and cardiovascular disease is strongest for fine-particle pollutants, of which the combustion of fossil fuels from vehicles is a major source. But until now the underlying factors responsible for air pollution's effects on the heart and blood vessels were largely unknown. This latest study by researchers at the Centre for Cardiovascular Science at the University of Edinburgh, provides some suggestions as to what those factors might be. In the Scottish study researchers found that exposure to diesel exhaust for one hour during exercise caused a significant decrease in the blood vessels' ability to expand, or dilate. It was also seen that exposure to the air pollution also decreased levels of an enzyme that helps prevent clots from forming in the blood and possibly causing a heart attack. Lead researcher Dr. Nicholas Mills, says that low levels of diesel exhaust are having real effects on our blood vessels, and the way in which they function, and may potentially be sufficient to act as a trigger for a heart attack. Dr. Mills, says short-term exposure to air pollution can worsen existing problems and lead to hospitalization for heart attack and other heart and lung conditions, while long-term repeated exposure increases the risk of death from coronary heart disease, abnormal heart rhythms and heart failure.

Siperian ikirouta sulaa (Scientific American, 21.12.2005) Synkimpien ennusteiden mukaan suurin osa ikiroudasta sulaa vuosisadan loppuun mennessä. Pelottavaa tässä on se, että roudan sulaessa, maan uumenista vapautuu suuria määriä kasvihuonekaasuja, jotka voivat entisestään nopeuttaa maan lämpenemistä. Even more troubling, this permafrost layer contains anywhere from 20 to 60 percent of the carbon trapped in soils in the world. Thawing could lead to a massive "positive feedback loop" that pushes global greenhouse gas concentrations ever higher. "The major feedback is the possible accelerated rate of decomposition of organic matter that is currently 'locked up' in the frozen soil, leading to increased atmospheric concentrations of greenhouse gases such as [carbon dioxide] and methane," Lawrence says. "If this emission occurs on a large-scale, it could speed up or enhance global warming." --David Biello

Diabeetikot elävät yhä vanhemmiksi (MediUutiset, 20.12.2005) Diabeetikoiden yleisimmät lisätaudit, sydän- ja aivoinfarktit sekä alaraajojen valtimotaudista johtuvat amputaatiot ovat vähentyneet merkitsevästi. Tämä selviää Stakesin, Kelan ja Diabetesliiton yhteistyönä tekemästä tutkimuksesta. Tutkimus vahvisti sen huolestuttavan seikan, että tyypin 2 diabetes lisääntyy voimakkaasti. Sitä esiintyy myös yhä nuoremmilla henkilöillä. Yksi todennäköinen selitys tälle on lihavuuden lisääntyminen Suomen väestössä. Terveydenhuolto onkin suurten haasteiden edessä erityisesti tyypin 2 diabeteksen ja sen lisäsairauksien ennalta ehkäisyssä ja hoidossa. Koko tutkimus löytyy Stakesin nettisivuilta.

Aamutohtorissa puhetta liikalihavuudesta (Radio Peili, 19.12.2005) Kuuntele 12 min puhetta vyötäröllä olevasta rasvasta.

Lisää kasviksia, vähemmän punaista lihaa (News Medical Net, 19.12.2005) Uuden tutkimuksen mukaan runsas kasvisten, vihannesten ja hedelmien syönti alentaa verenpainetta kun taas punaisen lihan syönti lisää korkean verenpaineen riskiä. Tämmöistä kirjoittelee tohtori Lyn M. Steffen University of Minnesotasta Minneapolisissa. Kyseessä on 15 vuoden verran kestänyt tutkimus johon on osallistunut 4300 henkilöä. Työryhmä suosittelee kasvisten käytön lisäämistä. Tutkimus on äskettäin julkaistu tiedelehdessä American Journal of Clinical Nutrition (joulukuu 2005).

Vatsan alueen rasvakudosta on syytä pelätä (Tohtori.fi, 19.12.2005) Runsas vatsaontelon rasvakudos (ns. viskeraalirasva) kohottaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Sen sijaan pakaroiden ja reisien ylimääräinen rasva ei ole tässä suhteessa yhtä vaarallista. Tällainen lihomistyyppi on nimenomaan naisille tyypillinen, kun miehet lihoessaan useimmiten kasvattavat mahaa. Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty, onko pakaroiden ja reisien ylimääräinen rasvakudos niin turvallista kuin väitetään. Osoittautui, että vain reisissä oleva ylimääräinen rasvakudos ei vaikuttanut sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin, kuten sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin. Itse asiassa naisten, joilla oli paljon rasvakudosta reisissä, veren rasva-arvot olivat jopa paremmat kuin muiden. Reisien rasvakudos näyttäisikin jopa suojaavan sydän ja verisuonitaudeilta. Evoluutiossa naisille on ilmeisesti kehittynyt kyky varastoida rasvaa pakaroihin ja reisiin raskauden varalta vararavinnoksi. Tästä rasvakudoksesta on myös valitettavan vaikeaa päästä eroon. Vatsan alueen rasvakudoksesta pääseekin helpommin eroon kuin reisien ja pakaroiden rasvakudoksesta. Lisäksi on mahdollista, että reisien ja ehkä myös pakaroiden ylimääräinen rasvakudos voi ikään kuin varastoida haitallisia rasva-aineita estäen niiden nopean pääsyn muualle elimistöön. Naistenkin vatsan seudun rasvakertymät ovat toisaalta sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, etenkin vaihdevuosien jälkeen. Lähde: (Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2005;90:4573-4578)

Blogiarkisto