keskiviikkona, marraskuuta 16, 2005

Makeaa mahan täydeltä kun on stressi?

Makea, sokeripitoinen juoma tai välipala maistuu stressaantuneille rotille, mikä samalla laskee niiden stressihormonin tuotantoa. Siihen tarvittiin kuitenkin oikealla sokerilla makeutettuja välipaloja. Keinotekoisella makeuttamisaineella maustetut välipalat eivät tuottaneet samaa tulosta. Sokeripitoiset välipalat olivat ilmeisen tehokkaita itsehoitolääkkeitä stressiin, minkä tietävät kyllä ihmiset liiankin hyvin!
Yhdysvalloissa tehdyssä kokeessa tarjottiin aikuisille rottauroksille ensin ruokaa ja juomaa vapaasti. Niille annettiin lisäksi päivittäin pari kertaa sokerilla tai makeuttamisaineella makeutettua juomaa tai vettä. Kahden viikon totuttelun jälkeen rotat altistettiin psyykkisiin tai fyysisiin stressitilanteisiin. Stressaavassa tilanteessa sokeroitua juomaa nauttineiden rottien lisämunuaisten kuorikerroksen erittämän stressihormonin, kortikosterolin määrä oli alempi kuin vettä juoneiden rottien. Makeuttamisaineella maustettua juomaa nauttineiden rottien stressihormonitaso oli hiukan alempi kuin vesiryhmässä. Makeat välipalat eivät lihottaneet koe-eläimiä, mutta muuten eläinten terveydentilaa ei tutkittu mitenkään.
Sokerin nauttiminen pienentää stressihormonin erittymiseen. Miten se tapahtuu? Se on Cincinnatin yliopiston tutkijoiden seuraava selvityksen kohde. Heitä kiinnostaa myös aivojen stressiä käsittelevien osien ja sokerin nauttimisen yhteys.

Lähteet: Radion tiedeuutiset, Society for Neuroscience Meeting 15.11.2005

Blogiarkisto