perjantaina, marraskuuta 11, 2005

Verensokerista saatu lisää yllättävää tietoa

Yllättävä havainto (Medical News Today, 11.11.2005) on muuttamassa käsitystämme sokeritaudin molekyylitason säätelystä. Tiedemiehet Salk Instituutissa ovat löytäneet solutasolla tärkeän kytkimen (cellular switch), joka pistää maksan tuottamaan lisää rypälesokeria (glukoosia) kun verensokeri laskee. Heidän löytönsä on julkaistu Nature-lehdessä ja Cell Metabolism-lehdessä. Tämä kytkin, jonka on osoitettu säätelevän itseään, toimii huonosti tai ei ollenkaan diabeetikolla ja aiheuttaa verensokerin voimakkaan nousun diabeetikoilla.
Insuliinin (vähentää verensokeria) ja glukagonin (lisää verensokeria) vaikutuksia tarvitaan jotta verensokeri pysyisi tasaisena. Maksamme tuottaa koko ajan rypälesokeria yöllä ja paaston aikana, jotta aivoillamme ja lihaksillamme olisi polttoainetta. Diabeetikolla ylläkuvattu solutason kytkin ei toimi ja verensokeri pääsee siksi nousemaan vaarallisen korkeaksi.
Kytkin on nyt saanut nimen TORC2. Se on määritelty proteiiniksi, joka glukagonin vaikutuksesta pyytää geenejä aloittamaan rypälesokerin tuotannon. Sitten kun verensokeri on tarpeeksi korkea TORC2-kytkin sulkeutuu ja rypälesokerin tuotanto loppuu sen sileän tien. Juuri tämä tavattoman tärkeä kytkin ei siis toimi diabeetikolla.
Tutkimuksissa on sittemmin selvinnyt yhä tarkempia yksityiskohtia, joita on jo aika vaikea ymmärtää. TORC2 toimii lisäämällä proteiinin nimeltä IRS2 (insulin receptor substrate 2) tuotantoa sekä maksassa että haimassa. Mitä enemmän IRS2:a, sitä enemmän soluille tulee signaaleja, että nyt varmaan kannattaisi jo lopettaa rypälesokerin valmistus.
Onnettomat laboratoriohiiret, joilta puuttuu IRS2 ovat tavattoman pahasti sokeritautisia, sillä niillä raukoilla ei insuliinisignaali pääse läpi ollenkaan. Kiltit tiedemiehet lähtivät kuitenkin näitä supersairaita hiiriä hoitamaan geeniterapialla taikomalla niihin toimiva IRS2-geeni. Tämä johti hiirien "ihmeparanemiseen" viikon sisällä. Hiirien veressä kiersi taas sopiva määrä rypälesokeria. Tällä löydöllä voi olla tavattoman paljon merkitystä sokeritaudin ymmärtämisessä. Olemme erittäin kiitollisia niistä hiiristä, jotka uhrautuivat näin jalosti tieteelle.

Blogiarkisto