maanantaina, syyskuuta 11, 2006

Maitoa suositellaan diabeteksen hoitoon

Maito ja Terveys ry kirjoittaa ylistävästi maidosta. Jokainen suhtautunee tähän uutiseen terveen kriittisesti. Sanon taas rohkeasti oman mielipiteeni: Maidon proteiineilla voi hyvinkin olla vaikutusta diabetekseen, ehkä jopa niin, että maito suojaa "vanhuustyypin" sokeritaudilta.

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan maitovalmisteiden nauttiminen näyttää suojaavan keski-ikäisiä ja vanhempia naisia aikuistyypin diabetekselta. Erityisesti vähärasvaisilla maitovalmisteilla todettiin yhteys vähäisempään diabetesriskiin, Maito ja Terveys ry:stä kerrotaan. Yhteys säilyi edelleen, kun muut diabetekseen vaikuttavat elämäntapatekijät ja ravintoaineiden saanti otettiin huomioon tulosten tarkastelussa.

Tutkimukseen osallistuneilla naisilla jokainen lisämaitovalmisteannos päivässä liittyi neljä prosenttia matalampaan aikuistyypin diabetesriskiin. Vähärasvaisia maitovalmisteita nauttineilla naisilla oli pienin riski sairastua. Tutkimuksesta ei selviä, miksi maitovalmisteiden nauttiminen vaikuttaa vähäisempään diabetesriskiin. Tutkijat arvelevat, että selitys löytyy maidon proteiineista. Maitovalmisteet voivat edesauttaa sokerinsietoa vaikuttamalla insuliinin eritykseen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin Women’s Health Study –tutkimukseen osallistuneita yli 37 000 naista. Naisia seurattiin 10 vuoden ajan. Diabetekseen sairastuneiden naisten ruokatottumuksia ja elämäntapoja verrattiin terveisiin naisiin.

Lähde: Finfood, 11.9.2006

Alkuperäistutkimus: Liu Simin ja muutama muu vinosilmäinen tutkija. A prospective study of dairy intake and the risk of type 2 diabetes in women. Diabetes Care 29: 1579-1584, 2006

Blogiarkisto