Ruotsissa on valmistunut laaja ravintoselvitys Riksmaten – barn 2003 Livsmedels- och näringsintag bland barn i Sverige. Sen mukaan lapset nauttivat vuonna 2003 aivan liian usein karkkia, limsaa ja leivoksia. Kaikenlainen napostelu oli myös liian runsasta. Lähes neljäsosa kaikesta energiamäärästä tulee näistä ravintoaineista. Tyhjiä ja tyhmiä kaloreita. Näistä saa paljon rasvaa ja sokeria.
Tutkimukseen osallistui 2 500 lasta iältään 4-, 8- ja 11-vuotiaita. Kaiken syömänsä ruoan lapset merkitsivät muistiin ravintopäiväkirjaan neljän perättäisen päivän ajalta. Nyt ravintopäiväkirjat on analysoitu ja täytyy myöntää, että yllätyin miten huonosti ruotsalaislapset syövät. En tosin usko Suomessa tilanteen olevan kovin paljon parempi, toivottavasti ei pahempi sentään!
Mikä oli lapsilla pielessä? Ravitsemusneuvoja Helene Enghardt Barbieri, joka oli vastuussa tutkimuksen toteutumisesta sanoo: "Yhteenvetona tutkimuksesta voidaan sanoa, että lapset syövät liikaa tyydytettyä rasvaa, sokeria ja suolaa kun taas ravintokuitujen osuus oli aivan liian vähäinen". Hedelmien ja vihannesten syönti jäi puoleen suositellusta määrästä (400 g päivässä). Ruotsalaislapsista vain 10 prosenttia söi suositusten mukaisesti näitä ravintoaineita. Tasapainoiseen ruokavalioon nämä ehdottomasti kuuluvat. Kuitujen saanti turvattaisiin helposti suositusten mukaisesti ruokailemalla.
Energiaravintoaineiden jakauma (53-54 % hiilihydraatteja, 31-32 % rasvaa ja 14-16 % proteiinia) oli lapsilla lähes ihanteellinen, mutta laadussa oli ongelmia. Sakkaroosin ja yksinkertaisten sokereiden määrä oli liian korkea ja liian paljon syötiin tyydytettyä rasvaa. Transrasvojen osuudeksi saatiin 1 % päivittäisestä energiamäärästä mitä voidaan pitää yllättävän alhaisena lukemana. Lapset söivät kalaa 1-2 kertaa ja makkaraa 2-3 kertaa viikossa. Lasten sosioekonomisella asemalla ei ollut suuria vaikutuksia ravitsemukseen. Ulkomaalaistaustaiset lapset söivät reippaammin vihanneksia ja hedelmiä. Sen sijaan näiden lasten maidonkulutus oli vähäisempää. Kaikkia muita vitamiineja ja hivenaineita lapset saavat riittävästi, paitsi D-vitamiinia ja rautaa. Suolaa lapset syövät aikuisten määriä, epäilen syyksi eineksien, ranskalaisten perunoiden ja lihavalmisteiden runsasta nauttimista.
Lapset joivat keskimäärin 2 dl mehua ja limsaa päivässä ja söivät 150 g karkkia viikossa. Karkkipäiviä oli viikossa 3-5 kpl. Ruotsissa on menossa hyvin vilkas sokerikeskustelu. Niin kuin kaikkien keskusteluiden on tapana, on tämäkin keskustelu sokerista rönsyillyt melkoisesti. Paljon on ollut puhetta siitä piilosokerista jota on jogurtissa ja aamiaismuroissa. Luonnollisesti nämäkin sokerit ovat haitallisia, mutta suurimpina sokerivihollisina pidetään kuitenkin karkkia, limsaa, jäätelöä ja leivonnaisia. Tätä mieltä on Ruotsin elintarvikeviraston (Livsmedelsverket) pääjohtaja Inger Andersson. Hän sanoo hyvin pontevasti: Näiden sokeripitoisten elintarvikkeiden määrä pitäisi ainakin puolittaa. "Tutkimuksen tärkeänä löydöksenä voidaan pitää sitä, että valistus ei vielä ole kantanut hedelmää lasten ruokailutottumusten suhteen ja meidän täytyy tehdä kaikkemme, jotta välttyisimme lihavuuden ongelmilta", Andersson sanoo. Nyt raportin mukaan 17-23 % lapsista oli lihavia ja 1-4 % oli kovasti ylipainoisia (BMI > 30).
Ruotsinkieltä sujuvasti lukeville pistän tähän mahdollisuuden lukea raportin kokonaisuudessaan (2,3 Mt ja 211 sivua!): LATAA RAPORTTI
Näringsintaget påminner mycket om det man finner hos vuxna. De kostråd som gäller för vuxna gäller med andra ord även för barn. Den mest önskvärda matvaneförändringen är en minskad konsumtion av godis, läsk, snacks och bakverk och samtidigt en ökad konsumtion av frukt och grönt.
Lähde: Livsmedelsverkets rundbrev till nutritionister, 14.9.2006
torstaina, syyskuuta 14, 2006
Blogiarkisto
-
►
2005
(318)
- ► heinäkuuta 2005 (11)
- ► elokuuta 2005 (62)
- ► syyskuuta 2005 (74)
- ► lokakuuta 2005 (65)
- ► marraskuuta 2005 (64)
- ► joulukuuta 2005 (42)
-
▼
2006
(724)
- ► tammikuuta 2006 (73)
- ► helmikuuta 2006 (79)
- ► maaliskuuta 2006 (90)
- ► huhtikuuta 2006 (90)
- ► toukokuuta 2006 (79)
- ► kesäkuuta 2006 (68)
- ► heinäkuuta 2006 (69)
- ► elokuuta 2006 (81)
-
▼
syyskuuta 2006
(46)
- Uuden kolesterolilääkkeen kehittäjillä euronkiilto...
- Ihmeparantumisia syöpäpotilailla
- Lääkärit sodan keskellä
- Mielenkiintoinen käyttöliittymä kehitteillä USDA-r...
- Marjastuksen MM-kisojen satoa
- Julkisuuden hoitoon homeopaattinen ohje
- JUOKSIJA Serge Girard
- Neitseellisestä oliiviöljystä sydän tykkää
- Mieletöntä maatalousasioiden politikointia
- Parempi PYY vatsassa kuin kymmenen oksennusta
- Juokseminen aiheuttaa dementiaa
- Hiiret eivät syö juustoa
- Kasvisruokavaliosta hyötyä eturauhassyövän hoidossa
- Pese itsesi puhtaaksi!
- Miehet ovat naisia älykkäämpiä?
- Maitoa suositellaan diabeteksen hoitoon
- Suomen kansa liikkumaan 100 miljoonalla eurolla
- TOP-10 syytä juoda vettä
- Aika hurja liikuntajuttu
- Matalan glykeemisen indeksin ruokia kannattaa nauttia
- Ruotsalaislapset syövät liikaa karkkia
- Urheilijan verryttelystä ilmestynyt haamututkimus
- Lääkeyhtiöt ryhtyvät uljaaseen vastarintaan!
- Homeopatian suosiota on vaikea käsittää
- Oppia ikä kaikki
- Suomen suuri rasvalääkesota
- Greliini säätelee ruokahalua
- Ihmedieeteistä liikuntadieetin pariin
- Paljon tietoa unesta tarjolla
- Kaloreista menee minun pääni sekaisin
- Jotkut luontaistuotteet toimivat, jotkut eivät
- Hedelmillä Alzheimerin kimppuun
- Joka viides poika ylipainoinen
- Kalan on todettu suojaavan munuaissyöpää vastaan
- Polyfarmasia on iso ongelma
- D-vitamiinilisää suositellaan annettavaksi lapsille
- Foolihappoa sopivasti
- Riittävä D-vitamiini pitää vanhuksen kauemmin kotona
- Täystuho tulossa takaisin!
- Ravitsemukseen ja terveyteen liittyvät adressit
- Testosteroni tappaa aivosoluja
- Ravinnon laadulla on merkitystä diabeetikolle
- Tunnista huijari
- Lukemattomia kirjoja
- Viivi Avellan pelasti päiväni
- Kouluruokailun laadusta vihdoinkin huolissaan jopa...
- ► lokakuuta 2006 (49)
-
►
2008
(3)
- ► maaliskuuta 2008 (1)
- ► toukokuuta 2008 (2)