keskiviikkona, syyskuuta 27, 2006

Testosteroni tappaa aivosoluja

Kavalat naistutkijat Yalen yliopistossa (USA) ovat lisänneet testosteronia kasvatusmaljoissa pitämäänsä aivokudokseen. Miten kävi? Pienet testosteronimäärät pitivät kudoksen hyvässä kunnossa, mutta liian suuri määrä aiheutti solujen tuhoutumisen vähän samaan tapaan kuin Alzheimerin taudissa.

Naistutkijoiden mielestä tämä voi selittää miksi anabolisten steroidien väärinkäyttö voi aiheuttaa käyttäytymishäiriöitä kuten väkivaltaisuutta ja itsemurha-ajatuksia. "Liika testosteroni on pahaksi, liian vähän myöskin, mutta juuri oikea määrä on täydellistä", sanoo tutkimusta johtanut Barbara Ehrlich.

On siinä meillä miehillä miettimistä kun näin nolosti on asiat. Miehisyyden symboli, testosteroni, tuhoaa aivosoluja. Voivatko asiat mennä enää huonompaan suuntaan miesten kannalta? Vastaus on kiusallisella tavalla myönteinen: Ehrlichin tutkimusryhmä kokeili aivokudokselle estrogeenia, eli naisten sukupuolihormonia, ja huomasi tämän hormonin suojelevan aivosoluja. Anna minun kaikki kestää...

Tutkimustuloksia ei julkaista missä tahansa lehdessä, sillä hyvät hyssykät sentään Journal of Biological Chemistry, tuo biokemistien lippulaiva on langennut julkaisemaan näitä naisten sulosointuja. Nyt saisi kyllä loppua testosteronin piikittely voimailijoiden keskuudessa. Lihakset kasvavat ja palautuminen nopeutuu, mutta järkihän siinä lähtee.

Suolaa muskelimiesten haavoihin lisätään näin: "Seuraavan kerran kun näet lihaksikkaan miehen urheiluautossaan kiilaavan eteesi ajotiellä, älä vihastu - vedä muutaman kerran syvään henkeä ja sano itseksesi, että vika ei ole miehessä itsessään vaan aineissa joita hänen suonissaan ja aivoissaan virtaa", sanoo Ehrlich.

Testosteronia liikaa saaneet aivosolut näyttävät kuolevan apoptoosiksi nimetyn ilmiön takia. Se on ikäänkuin ohjelmoitu kuolema aivosoluille. Sinänsä apoptoosista on hyötyä, sillä aivojen pitää päästä eroon joistakin soluistaan, mutta kun tämä kohdistuu liian suurelle solujoukolle, ongelmat karkaavat käsistä.

Lähde: Reuters Health News, 26.9.2006

Blogiarkisto