Alle yksivuotiaille D-vitamiinia annostellaan sen mukaan, mitä ravintoa lapsi saa. Pelkästään tai osittain äidinmaitoa saaville lapsille vuorokausiannos on 10 mikrogrammaa. Ainoastaan äidinmaidonkorviketta, lapsen erityisvalmistetta ja/tai vitaminoitua lastenvelliä saaville lapsille on myös annettava D-vitamiinilisää 6 mikrogrammaa, Lamberg-Allardt muistuttaa. Yli vuoden ikäiset lapset tarvitsevat edelleen D-vitamiinilisää 5 - 6 mikrogrammaa ympäri vuoden aina kolmeen ikävuoteen saakka. Jos alle kolmevuotias lapsi ei käytä lainkaan vitaminoitua maitoa, on D-vitamiinilisää tarpeen antaa jopa 10 mikrogrammaa.
Kolmen ikävuoden ylittäneet lapset, jotka eivät säännöllisesti käytä D-vitaminoituja maitovalmisteita, tarvitsevat D-vitamiinilisää 5 - 6 mikrogrammaa vuorokaudessa pimeimpään aikaan, eli lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Näinä kuukausina ei Suomessa saa riittävästi auringonvaloa. Jos lapsi käyttää riittävästi D-vitaminoituja maitovalmisteita, ei D-vitamiinilisää ole tarpeen antaa. Yli kolmevuotias saa päivän D-vitamiiniannoksen esimerkiksi kahdesta lasillisesta maitoa tai piimää, lautasellisesta maitoon keitettyä puuroa tai velliä sekä 6 teelusikallisesta margariinia. Lisäksi on tarpeen syödä kalaa - eri lajeja vaihdellen - ainakin kaksi kertaa viikossa. D-vitamiinia lisätään nykyään myös joihinkin jogurtteihin, mutta luomu- ja tilamaitoon tai -piimään sitä ei kuitenkaan lisätä.
D-vitamiinitipat kannattaa annostella lusikalla suoraan lapsen suuhun. "Jos lapsi ei syö lautastaan tyhjäksi, ei vitamiiniannoskaan tule kokonaan nautittua", Lamberg-Allardt huomauttaa. D-vitamiinia voidaan annostella myös tabletteina tai kalanmaksaöljyn muodossa. Kalanmaksaöljy sisältää myös A-vitamiinia, joten sen käytön yhteydessä onkin varmistettava, ettei lapsi käytä muita A-vitamiinia sisältäviä ravintolisiä.
Myös äidin on hyvä tarkistaa D-vitamiinin saantinsa. Lamberg-Allardt muistuttaa, että Suomessa etenkin nuoret naiset saavat usein liian vähän D-vitamiinia ruokavaliostaan, jolleivät he käytä riittävästi maitotuotteita ja kalaa. Äiti saa riittävästi D-vitamiinia, kun hän nauttii päivän aikana noin 6 dl maitoa, käyttää leivän päällä margariinia sekä syö kalaa 2-3 kertaa viikossa. Jos epäilee saavansa ravinnosta riittämättömästi D-vitamiinia, suosittelee Lamberg-Allardt naisia harkitsemaan vitamiinilisän käyttöä ainakin talvikauden ajaksi.
Voiko lapsi saada liikaa D-vitamiinia? "D-vitamiinia ei voi saada liikaa, jos käyttää vitamiinilisää suosituksen mukaisesti, eikä saa sitä monesta eri lähteestä. Pieni lapsi ei käytä maitotuotteita siinä määrin, että D-vitamiininsaanti vastaisi edes saantisuositusta", toteaa Lamberg-Allardt.
Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että suomalaisten D-vitamiinitilanne on ollut huono etenkin talvella. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan esityksestä kauppa- ja teollisuusministeriö antoi alkuvuodesta 2003 asetuksella yleisen luvan lisätä D-vitamiinia kaikkiin nestemäisiin maitovalmisteisiin aikaisempaa enemmän, 0,5 mikrogrammaa D3-vitamiinia / 100 ml ja kaikkiin levitettäviin ravintorasvoihin 10 mikrogrammaa /100 grammaa. Tavoitteena oli lisätä keskimääräistä päivittäistä D-vitamiinin saanti noin 2 - 3 mikrogrammalla. Kävi ilmi, että ravintosuosituksia vastaavalla ruokavaliolla saa riittävästi D-vitamiinia ja D-vitamiinilisien liian runsaaseen käyttöön on syytä kiinnittää huomiota.
Lähteet: Finfood, 22.9.2006 ja Christel Lamberg-Allardt, Heli Viljakainen ja työryhmä. D-vitamiinitilanteen seurantatutkimus 2002-2004 (PDF) 49 s. Helsinki 2006.
Veteraaniurheilijan muita D-vitamiinikirjoituksia:
- Astmaatikot voivat saada apua D-vitamiinista
- D-vitamiini ehkäisee syöpää
- D-vitamiinia osteoporoosiin
- D-vitamiinin päivittäistä suositusta nostettiin Suomessa
- D-vitamiinista löytyy apu syövän hoitoon
- D-vitamiinista vaikea päättää
- D-vitamiinitutkimuksesta mainitsee BMJ positiiviseen sävyyn
- De on dodda eddä D-vidamiini auddaa
- Isoista D-vitamiiniannoksista hyötyä rinta- ja munasarjasyövän ehkäisyssä
- Kalsium ja D-vitamiini lievittää "tiikerin" oireita
- Kevennä hengitystä D-vitamiinilla
- Luusto tykkää D-vitamiinista
- Suomessa lasten kannattaa nauttia D-vitamiinilla rikastettuja tuotteita ainakin talvisaikaan