perjantaina, syyskuuta 01, 2006

Uuden kolesterolilääkkeen kehittäjillä euronkiilto silmissä

Kirjoitettu alunperin 31.8.2006, lisäyksiä 1.9.2006

Ihminen on perusluonteeltaan laiska
. Jos hän saa kuulla, että hän voi säännöllisellä pitkäkestoisella liikunnalla kohottaa ns. hyvää HDL-kolesterolia, voi käydä niin, että hän innostuu käymään kävelylenkillä kahden viikon ajan. Sitten iskee laiskuus. Valitettavasti. Ei kaikille käy näin, mutta hyvin monelle kuitenkin.

Ihminen on perusluonteeltaan kekseliäs. Mitä jos kehittäisin lääkkeen, joka kohottaa HDL-kolesterolia samalla kun makaan sohvallani? Tällainen ihmepilleri on ilmeisesti tulossa markkinoille. Aikaisintaan kahden vuoden kuluttua on myynnissä ns. uuden sukupolven kolesterolilääke. Se on jo saanut nimenkin: Torcetrapibi. Sille ennakoidaan miljardien eurojen vuosimyyntiä. Kiltit ja kekseliäät tutkijat Pfizerilla ovat tämän lääkkeen kehittäneet. Se on ollut kallista puuhaa. Eräiden lähteiden mukaan Amerikan taaloja on laitettu likoon $800 miljoonaa. Ettei vaan olisi Pfizerilta mopo karannut käsistä? Torcetrapibin teho on ollut moninkertainen muihin lääkeyritysten kokeilemiin HDL-arvoja kohottaviin lääkeaineisiin verrattuna (Roche lääkeyhtiöllä on jo kiire oman tuotteensa kanssa!). Tätä mantraa toistelkaa nyt sitten aikanne kuluksi siellä sohvalla maaten: Torcetrapibi tulee pian!

Ihminen on perusluonteeltaan optimistinen. Uskon ja toivon, että pitkäkestoinen liikunta voittaa pillerin.

Ihminen on perusluonteeltaan ilkeä. Mitähän minulle on tapahtumassa? Nyt minuun iski yht'äkkiä kauhea ajatus: Onkohan Pfizer tullut ahneeksi? Yhtiön tiedotteen mukaan pitäisi syödä samanaikaisesti sekä Lipitoria (Pfizer) että Torcetrapibia (Pfizer) hyvän kolesterolihoidon aikaansaamiseksi. Tästä aikeesta Pfizer on kuitenkin luopumassa kovan painostuksen takia tai suurempien voittojen toivossa. Torcetrapibia testataan nyt vielä yksinään ja odotetaan siitä Amerikan lääkelaitoksen, FDA:n päätöstä. Lipitor (atorvastatiini) ei enää kuulu Kelan korvattavien lääkkeiden joukkoon muuta kuin lääkärin erityisestä määräyksestä todella vaikeahoitoiseen rasva-aineenvaihdunnan häiriöön. Kiltti lääkärisetä saattaa silloin pyynnöstä kirjoittaa Pfizerilta saamallaan kynällä Lipitor-reseptin.

Ihminen on perusluonteeltaan hyväuskoinen. Satunnainen lukija ilahduttaa meitä mielenkiintoisella ja sarkastisella kysymyksellään: Lääkeyhtiöiltä tuleva informaatio on luonnollisestikin pyyteetöntä ja vailla oman edun tavoittelua? Käytäntö ja tutkimukset ovat osoittaneet, että vähentämällä ylenpalttista hiilihydraattien syömistä ja tarkkailemalla niiden laatua, voidaan sekä parantaa HDL-arvoja että pienentää trigly-tasoja (näiden suhde on merkittävä indikaattori sydän- ja verisuonitautiriskille, ei suinkaan kokonaiskolesteroli). Mutta ihminen uskoo mieluusti viralliselta taholta tulevia ohjeita, joissa hiilihydraatteja vedetään, että napa ruskaa...

Tiedätkö lisää aiheeseen sopivia ihmisen perusluonteen kuvauksia? Kerro!

Lähde: Aamulehti, 31.8.2006

Blogiarkisto