torstaina, syyskuuta 28, 2006

Tunnista huijari

Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma on äskettäin kirjoittanut kirjan huijauksesta, humpuukista ja manipuloinnista. Työssään hän on varmaankin törmännyt mitä kummallisimpiin ilmiöihin. Suggestioon ja hämäämiseen perustuvia vaikuttamistapoja käytetään niin parantamisessa, markkinoinnissa kuin politiikassakin. Lauerman kirjan tarkoituksena on muistuttaa, kuinka hyödyllistä olisi vähänkin itse miettiä onko huijarin sanomassa mitään perää. Lauerma hahmottelee neljä huijarityyppiä. Ainakin minä pystyin elämäni varrelle eksyneitä huijareita pistämään Lauerman innoittamana näihin neljään kategoriaan (jääköön nyt toistaiseksi salaisuudeksi ketkä nämä huijarit mielestäni ovat olleet):
  1. Romantikko. Sellainen hyväntahtoinen luontoa rakastava ja henkistä kasvua korostava koko maailmaa syleilevä henkilö. Hän on innolla mukana oudossa parantamistoiminnassa (reiki, enkeliterapia, kidehoidot, kynttiläterapia), mutta ei tällä toiminnalla yleensä rikastu. Kun hänen maailmansa sitten romahtaa, häneltä löytyy kaapeista mitä kummallisimpia aineita (esim. ternimaitokapseleita), joita hän vuosien saatossa omakustanteisesti on hankkinut itselleen ja muille. Aika harmiton, kiltti tyyppi, joka häikäilemättömien psykopaattityyppisten huijareiden (katso alla) ohjattavaksi joutuessaan voi kuitenkin saada paljon vahinkoa aikaiseksi.
  2. Karismaatikko. Tämä huijarityyppi on aikoinaan läpikäynyt kovia kohtaloita. Hän on ehkä parantanut itsensä jollakin uskomuslääketieteeseen kuuluvalla fantasiatuotteella tai -terapialla ja nähnyt tämän parantumiskokemuksensa kautta jotakin sellaista mitä muut eivät tahdo tajuta. Hän tekee tervehtymistapahtumastaan markkinoitavan elämäntavan ja julistaa tätä oppiaan ehtymättä. Koululääketiede on hänelle usein kauhistus.
  3. Esiintyjä. Vallantunteeseen rakastunut tyyppi, jolle esiintyjän roolissa oleminen on suuri nautinto. Hän esiintyy mielellään siinä omassa pienessä yhteisössään sellaisena suurena guruna ja on ilmeisen kykenemätön kritiikin kuulemiseen. Supliikkimiehenä väistää epäilijän asettamat karikot hyvin taitavasti kääntämällä huomion toisaalle.
  4. Psykopaatti. Piinkova, laskelmoiva, ihmisiä hyväksi käyttävä liikemies (-nainen). Hän tähtää tuotteillaan taloudelliseen menestykseen kaikista moraalisäännöistä piittaamatta. Tekee vahinkoa valitettavan paljon. Tässä tosielämästä esimerkkitapaus: Käräjäoikeus X tuomitsee elämäntapaguruna tunnetun EL:n, 35, törkeästä kavalluksesta 2 vuoden 6 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Hän myy ternimaitokapseleita ja spermakapseleita. Tuote ei sinänsä kiinnosta häntä, kunhan se vain myy mahdollisimman hyvin. Pääosa amerikkalaiselta suuryhtiöltä Suomessa kavalletuista liki puolesta miljoonasta eurosta näyttää jäävän tietymättömiin Thaimaahan. Yhtiön taloushallinnosta Suomessa vastannut EL ennätti siirtää lähes 170 000 euroa Koh Samuin paratiisisaarelle talokauppaa varten, mutta Suomen oikeusviranomaiset eivät ole saaneet Thaimaasta vuoden aikana mitään vastausta rahojen kohtalosta. Nainen käytti osan kavallussummasta kouluttautuakseen kehonhallintaa opastavaksi elämäntapaneuvojaksi. Pilates- ja Method Putkisto -koulutuksen saanut nainen tunnetaan nyt myös elämäntapaguruna uusimman kirjansa ansiosta. Aiempiin ilmestyneisiin kirjoihinsa hän on kopioinut lähteitä mainitsematta tunnettujen runoilijoiden töitä. Uusin kirja lienee myös noudattanut samaa kaavaa. EL vetosi oikeudessa tapahtuma-aikaiseen henkiseen kriisiinsä ja terveydentilansa järkkymiseen. Oikeus katsoi hänen toimineen kuitenkin syyntakeisena. EL kuvasi varojen kavaltamisen olleen hämmästyttävän helppoa. Kuitit kiersivät Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin, joissa niihin ei osattu kiinnittää riittävästi huomiota. Yhtiön saamia laskuja oli mm. maksettu suoraan hänen omalle tililleen.
Tämä kirja pitää ehdottomasti hankkia! Olen jo lukenut Lauerman mainion jutun Tieteessä Tapahtuu -lehdestä (6/2006). "Lääketieteen kunniakkaana tehtävänä on olla väärässä", julistaa Lauerma. Lääketieteen kanssa rinnakkain elää liikevaihdoltaan hyvin mittava terveysliiketoimi, jonka puitteissa annettavalla hoidolla ei välttämättä ole mitään osoitettua hoitotehoa, vaan joka nojaa pelkästään markkinointiväitteisiin. Väitteet esimerkiksi joidenkin ns. luontaistuotteiden terveysvaikutuksista ovat monesti asiattomia, mutta silti niitä on Suomessa markkinoilla kolmisen tuhatta, ja niitä ostetaan vuosittain 155 miljoonalla eurolla. "Uskon ja toivon myyminen on kannattavaa", sanoo Lauerma.

Huijarit voivat toimia tällä tavalla: Foliohattuun sonnustautuneet yrttikauppiaat markkinoivat omaa tiedettään hopi-intiaanien keksinnöksi virheellisesti väitettyjä korvaan ängettäviä onttoja kynttilöitä. Mainoksen mukaan ne mm. puhdistavat poskiontelot läpäisemättömän tärykalvon ja välikorvasta nieluun johtavan ahtaan tuba auditivan läpi. Tätä humpuukimaakarit eivät tietenkään ilmaise potilaalle. Näin siis Lauerma. Itse olen kuullut miten kiviterapiassa (!) kiven vaalentuminen selitetään niin, että kivi imee sisäänsä sinun energiaasi. Kivi voi sitten taas tummua, jolloin se luovuttaa sinulta saamansa energian takaisin. Luonnollinen tieteellinen selitys vaalentumiselle voisi olla, että kivi on ollut auringonvalossa, jolloin se vaalentuu.

Lääketieteen ollessa väärässä saamme itse asiassa olla iloisia, sillä itse todettu väärässä oleminen on merkki jatkuvasta kehityksestä, ja paras näyttö tieteellisyydestä. Tiedehän ei edusta totuutta vaan sen etsimistä. Se, että lääketiede on väärässä, on itse asiassa kunniakasta. Silloin vielä etsitään totuutta. Kynttiläterapia ei etsi menetelmästään virheitä.

"Liiketoimintaan lääketieteen alalla on tullut mukaan myös epäterveitä piirteitä: myydään kaikkea sitä, mikä menee kaupaksi terveyden nimissä. Erään yksityislääkäriaseman toimitusjohtaja perusteli homeopatian kauppaamista sillä, että "emme tiedä kaikkea". Ihailtavan nöyrältä, viisaalta ja syvästi humaanilta kuulostava lausahdus on kuitenkin silmänkääntötemppu, normaalin todistustaakan siirtäminen sille puolelle, jolle se ei kuulu. Hoitojen teho on osoitettava, ei niiden tehottomuus." Näin kirjoittaa Lauerma.

Kävin tänään mielenterveyskuntoutujien kanssa retkellä Turun Apteekkimuseossa. Valloittava paikka, jonka ystävällisellä henkilökunnalla oli aikaa vastata moniin uteluihimme entisaikojen lääkkeistä ja rohdoista. Saimme mm. kuulla, että 1700-luvulla kohdatessaan todella vaikeasti sairaan potilaan, lääkäri saattoi pyytää apteekkaria valmistamaan mahdollisimman monimutkaisen "lääkkeen". Apteekkari saattoi keitokseensa kerätä kaiken hyllyiltään löytyvän siinä toivossa, että jokin ainesosa olisi hyödyksi.

Ikävä oli kuulla Apteekkimuseon ja Käsityöläismuseon (!) menevän kiinni suureksi osaksi talvikautta. Syyksi ilmoitettiin Turun kaupungin säästöpolitiikka. Jotkut oopperahassuttelut olivat olleet niin rajusti tappiolliset, että nyt museot joutuvat kärsimään taloudellisesta ahdingosta! Tietääkö joku tästä enemmän? Minulle tämä tieto tuli yllätyksenä.

Dosentti Lauerman lyhyen haastattelun voit kuunnella tästä (Real Audio).

Lähde: YLE Radio Peili, 26.9.2006

Blogiarkisto