maanantaina, lokakuuta 02, 2006

Usko, toivo ja huijaus

Turun kirjamessuilta tuli hankittua Hannu Lauerman uusi teos "Usko, toivo ja huijaus". Olin siitä jo kuullut aikaisemmin, mutta nyt olen viettänyt useita tunteja kirjan sivuja tavaten. Tällaiselle kristitylle ihmiselle on dosentti Lauerman vihamielinen suhtautuminen uskonnollisuuteen muodostua hankaluudeksi. Kirjan ansiot lepäävät kuitenkin niin vankalla pohjalla, että uskonnolliset herjat ja toivottoman sarkastiseen sävyyn asetetut huijaustapaukset uskon nimessä ymmärrän kuuluviksi kirjan pääjuoneen. Odotin terävämpää kritiikkiä luontaishoitoihin. Nyt kirjailija uhraa ehkä liiankin paljon sivuja hypnoosille, unissasaarnaamiselle, kuoleman kulteille, jopa zombeille. Enemmän olisin ihmetellyt Lauerman johdolla miten pitäisi suhtautua sellaisiin huijauksiin mitä esim. vaihtoehtoterapioissa esiintyy. Ehkä tästä kirjasta tulee vielä jatko-osa. Toivotaan ainakin niin.

Kaikesta huolimatta kirja on HYVÄ! Se osoittaa monin eri esimerkein miten helppo meitä ihmisiä on manipuloida. Oikeastaan kirja on niin hyvin kirjoitettu, että dosentti Lauerma syyllistyy itse suggestiivisen tilan luomiseen lukijassa! Hän pakottaa minut, ryökäle vieköön, lukemaan kirjaa luku luvulta aivan kuin ahmien. Nyt huomaan, että monet kohdat joudun lukemaan uudestaan, kun ensimmäisellä lukukerralla kirjassa olevat lauseet menivät liian ahneesti silmieni ohitse.

Kirja pitää itse lukea ja kokea. Minun on mahdotonta vähänkään perusteellisemmin sitä tässä referoida. Se vaatisi kirjan lähes sanasta sanaan plagioinnin, eli pitäisi tehdä "jarivilenit". Pistän tähän vain joitakin kirjan synnyttämiä ajatuksia:
  • hyvin yleinen ilmiö huijaamisessa näyttäisi olevan tyhjänmarkkinoijien perustemppu - todistustaakan kääntäminen ympäri - eli asetetaan mahdoton vaatimus jonkin ilmiön (esim. homeopatian tieteellinen perusta) olemattomuuden todistamisesta sen olemassaolon todistamisen sijaan. Tästä on omakohtaista kokemusta homeopatiaselvittelyni tiimoilta. Homeopaatteja ei suinkaan pilvin pimein ilmoittautunut todistamaan homeopatian olemassaolosta. Sen sijaan homeopaattisia valmisteita nauttineet vakuuttavaan sävyyn ilmoittivat, että sejase homeopaattinen valmiste toimii. Täytyykö se mekanismi aina tuntea, eihän kaikkien lääkkeidenkään toimintamekanismia tunneta, saatoin saada luettavakseni.
  • yksinkertainen informaatio on usein hauskempaa ja helpommin omaksuttavaa kuin todellisuutta kuvaava. Minua välillä harmittaa kun tohtori Tolonen ja A***** H******* niin tavattoman sujuvasti selostavat mutkikkaita biokemiallisia tapahtumia. Minulla on akateeminen oppiarvo biokemiassa, olenko minä niin paljon tyhmempi kuin nämä nerot kun en oikein tahdo nähdä heidän logiikkaansa yhtä kristallinkirkkaana?
  • mielikuvien luominen on osa myyjän ammattitaitoa. Jos toinen halua myydä ja toinen ostaa, on peli reilua, mutta vain siinä tapauksessa että tuote on hyvä. Kirjassa on useita esimerkkejä pelkän tyhjän myynnistä.
  • harhauttaminen voidaan kokonaisuutena tarkastellen nähdä luontoon rakentuneena biologisena ominaisuutena, joka suosii lisääntymistä. Saamme kirjassa tutustua useisiin harhauttajiin: Yasser Arafat, Carl Öhman, Ruben Oskar Auervaara, kreivi Lindgren, Erkki Olavi Hakasalo
  • on suomalainen rehellisyys sitten pelkästään myytti tai ei, niin myytin tapaan se värjää havaintojamme. Jos rehellinen suomalainen vetää nenästä kieroa välimerenpelleä, ählämiä tai lakupekkaa, hän on vain neuvokas ottaessaan hieman omiamme takaisin. Eikä sellaista pidä hävetä. Oikeastaan se on reilusti tehty, koska me kerran olemme rehellisiä. Voin kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa, että suomalaisen huijaamaksi joutuminen harmittaa tosi paljon, ehkä enemmän jos se olisi ulkomaalainen joka huijaa.
  • kuluneen sanonnan mukaan toimittajan työ ei ole välittää tietoa vaan tehdä uutisia. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa yleisellä tasolla, sillä on toimittajia jotka tekevät perusteellista ja tasapuolista työtä. Sellainen vain on niin aikaa vievää, että varsinkin viihteellisten lehtien artikkeleista suuri osa on syntynyt jollain aivan muulla tavalla kuin erittäin huolellisella paneutumisella asiaan.
  • lääkärin arvovallan rinnalle on syntynyt lääketieteen vierelle kehittynyt kaupallinen palvelukirjo, jossa suggestiivinen mielikuvamaailmaa kukoistaa. Vailla alan oikeaa ammattia toimivan henkilön viestiä pönkitetään seuraavilla mainesanoilla: Suomen paras, kansainvälisesti tunnettu, TV:stä tuttu, johtava asiantuntija, virtuoosi, uranuurtaja jne.
  • grafologia (käsialanäytteen tulkitseminen) on alan tieteellisissä julkaisuissa todettu astrologian tavoin kelvottomaksi näennäistieteeksi. Kuitenkin grafologeja on käytetty esimerkiksi töihin ottamisessa.
  • Vallantunteeseen rakastunut on lahjakas esiintyjä ja viehätysvoimainen manipuloija.
  • Jari Sarasvuo kielsi epäilemästä tekstejään todeten, että sellaiseen syyllistyvät ovat lannistajia, kateellisia ja laiskoja olioita, jotka eivät ole muuta kuin koomisia suolistoloisia. Häntä arvostellet toimittajat taas olivat älyllisesti laiskoja ja heillä oli sormien paikalla peräpukamat, joista tihkui anaalirauhasten mustetta. Jumala varjelkoon minua tulemasta niin viisaaksi kuin Sarasvuo.
  • on helppo kuvitella, että samoin kuin liikunta, syöminen ja seksi ovat osin synnynnäisesti erilaisessa asemassa eri ihmisten tarvetyydytyksessä, on myös alttius muiden kärsimyksestä aiheutuvaan nautintoon synnynnäisestikin erilaista eri henkilöillä.
Jos jokin näistä lauseista tuntuu järkevältä on se todennäköisesti peräisin dosentti Hannu Lauerman ajatusmaailmasta. Epäselvät lauseet ovat peräisin yksinkertaisesti minulta. Molemmista lauserakenteista voimme viritellä keskustelua.

Blogiarkisto