maanantaina, lokakuuta 23, 2006

Sydänystävällistä mehua Mongoliasta

Löysin BBC:n terveyssivuilta äsken kirjoitetun, ihanan jutun marjojen terveysvaikutuksista. Voi tämä juttu toisaalta olla ihan hanurista, sillä se oli kirjoitettu aika populistiseen sävyyn. Toisaalta se on erittäin paljastava juttu, sillä se väittää, että tämän (ja monen muun?) marjan teolliset keräys-, jalostus ja säilytysmenetelmät kovin huonosti ovat ottaneet talteen marjojen terveysvaikutukset!

Kyseessä on marja nimeltään Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides). Suomeksi tämä ehkä on nimeltään jalotyrni. Intialaiset tutkijat ovat nyt sitten kehittänet tämän tyrnikasvin terveellisten ainesosien talteenottoa. He käyttävät erityistä vinhasti pyörivää linkoa (high-speed centrifugation), jolloin saavat talteen suuremman osan marjan terveellisistä vitamiineista ja antioksidanteista. Erityisesti uskotaan, että tämä marjojen sentrifugointi jättää mehuun suuremman määrän sydänterveyteen vaikuttavia antioksidantteja (ehkäisevät "pahan" LDL-kolesterolin hapettumista ja tarttumista verisuonten seinämiin). Intialaisten tutkijoiden ongelmana ainakin tämän jalotyrnin suhteen näyttäisi olevan se seikka, että antioksidantit ja vitamiinit tahtovat tarttua marjan kuituainekseen niin tavattoman kovin kiinni. Vain voimakkaalla sentrifugoinnilla ne saadaan sieltä irti.

Minä vain kysyn: Miten paljon arvokkaita, terveysvaikutteisia ainesosia on jäljellä muissa kaupattavissa mehuissa kun niitä välillä kovin epämääräisin menetelmin käsitellään ennen kuin ne ovat kuluttajan ulottuvilla?

Huomaatteko ihanan asian: Vitamiinit ja antioksidantit ovat kiinni marjan kuituaineessa! Tarvitaan intialaisia tiedemiehiä irrottamaan nämä ainekset sieltä kuitujen joukosta! Se puolustaisi perisuomalaista tapaa käyttää kokonaisia marjoja, kuituineen ja kuorineen, esimerkiksi kaurapuuron tai maksalaatikon päällä. Siinä sekoituksessa ovat antioksidantit, vitamiinit ja muut terveysvaikutteiset ainekset tallessa. Mehuksi puristettaessa, keitettäessä ym. on aina se vaara, että suuri osa terveellisistä aineista jää hukkaan.

Tällaista ajateltavaa toi meille BBC tänä aamuna. Eikä minua ollenkaan hämää se seikka, että kaksi yritystä on ilmaissut kiinnostusta tähän tehokkaampaan jalotyrnimehun valmistukseen. Yksi tehtaista sijoitettaisiin Mongoliaan. Hyvä Mongolia!

Tiedättekö enemmän tästä jalotyrnistä?

Lähde: BBC Health News, 21.10.2006

Blogiarkisto