On ilmestynyt tutkimuslöydös, jonka edessä tällainen neutraalisti asioihin suhtautuva on tosi ymmällään: Suuri lihajalosteiden kulutus saattaa heikentää keuhkojen toimintaa!
Eurooppalaisessa keuhkolääkärikokouksessa on todellakin esitelty tutkimus, jonka mukaan suuri lihajalosteiden, kuten kinkun, makkaran tai pekonin kulutus saattaa heikentää keuhkojen toimintaa. Tämä voi ilmetä keuhkoahtaumatautina, sanoo tutkimuksen esitellyt tohtori Robert Graham Barr (Columbia University Medical Center in New York City). Vaikka tupakointi onkin keuhkoahtaumataudin ylivoimaisesti tärkein riskitekijä, vain 15 – 40 % tupakoijista sairastuu keuhkoahtaumatautiin. Suuri hajonta johtuu siitä, että suuri osa keuhkoahtaumatautipotilaista ei edes tiedä taudistaan.
Uudessa tutkimuksessa selvitettiin kyselyllä yli 7 000:n yli 45-vuotiaan henkilön lihajalosteiden kulutus. Lisäksi vastaajien keuhkojen toimintaa mitattiin spirometrialla. Kyselyn perusteella vastaajat jaettiin lihajalosteiden kulutuksen perusteella luokkiin. Yli 14 kertaa kuukaudessa lihajalosteita kuluttaneiden uloshengityksen sekuntikapasiteetti oli keskimäärin 114 millilitraa pienempi kuin niiden, jotka eivät koskaan syöneet lihajalosteita. Tulokset eivät muuttuneet, kun koulutus- ja tulotaso, painoindeksi, vyötärönympärysmitta, liikunta ja energiansaanti otettiin huomioon. Tulos ei riippunut myöskään tupakoinnista.
Tutkimustulos on varsin mielenkiintoinen. Tutkimusryhmän mukaan lihajalosteiden säilyvyyttä parantava nitriitti voi olla pulman aiheuttaja. Nitriitti estää rasvojen härskiintymisen, mutta säilyttää myös tuotteen punaisen värin. Ilman nitriittiä liha olisi sellaista harmaata ja ikävän näköistä.
Eläinkokeissa on havaittu, että suurien nitriittimäärien hajotessa syntyy keuhkoja vahingoittavia typpiyhdisteitä, jotka ovat saaneet aikaan keuhkolaajentumaa muistuttavia muutoksia. On myös mahdollista, että paljon lihajalosteita syövät kuluttavat myös muita vähemmän hedelmiä ja vihanneksia, mutta tämä ei kuitenkaan voi selittää koko tutkimuslöydöstä. Tiedotuspäällikkö Riitta Stirkkinen Finfood Lihatiedotuksesta kertoo, että Suomessa nitriittiä käytetään tuotteisiin keskimäärin 120 mg/kilo. EU-lainsäädännössä sen käytön yläraja on 150 mg/kg.
Etsin epätoivoisesti kirjallisuudesta lisävalaistusta asiaan. Toistaiseksi ei ole löytynyt mitään, joka dramaattisesti vähentäisi minun lihankulutustani. Jos nitriitti osoittautuu näin vahingolliseksi mm. keuhkojen toiminnalle kuin uutisessa väitetään, elintarvikealalla on transrasvojen, aspartaamin ym. ongelmien lisäksi tämä nitriittiongelma. Ei käy kateeksi.
Kommentoikaa!
Lähde: Poliklinikka, 4.10.2006 ja Medscape, 4.10.2006
keskiviikkona, lokakuuta 04, 2006
Blogiarkisto
-
►
2005
(318)
- ► heinäkuuta 2005 (11)
- ► elokuuta 2005 (62)
- ► syyskuuta 2005 (74)
- ► lokakuuta 2005 (65)
- ► marraskuuta 2005 (64)
- ► joulukuuta 2005 (42)
-
▼
2006
(724)
- ► tammikuuta 2006 (73)
- ► helmikuuta 2006 (79)
- ► maaliskuuta 2006 (90)
- ► huhtikuuta 2006 (90)
- ► toukokuuta 2006 (79)
- ► kesäkuuta 2006 (68)
- ► heinäkuuta 2006 (69)
- ► elokuuta 2006 (81)
- ► syyskuuta 2006 (46)
-
▼
lokakuuta 2006
(49)
- Lyhytaikainen liikunta yhtä tehokasta kuin pitkäai...
- Usko, toivo ja huijaus
- Putipuhtaaksi pestyt dopingurheilijat!
- Lihaa - vaiko ei - siinäpä pulma
- Ruokatieto lisää kuluttajan tuskaa?
- Kokojyvätuotteet ovat terveellisiä
- Aspiriini tehoaa
- Laila Snellman tosi-TV:n uhri
- Silmäpusseihin ei saa käyttää peräpukamavoidetta
- Löytyykö punainen lanka lääkeyhtiöriippuvuudesta V...
- 50 000 lukukerta saavutettu - meillä on kirjapaket...
- Sotilailla 1939-1945 ei mitään hälyttäviä puutosta...
- Coca-Cola haurastuttaa naisten luita
- Geenit sammuu kaikki väki nukkuu
- Alakarppaaja syö paljon kasviksia ja salaatteja
- Omega-3-rasvahapoista ei ole apua pitkälle edennee...
- Romanttinen oksitosiini
- Vanhuus ei tule yksin - kuulo ja näkö vaarassa
- Tullin haaviin jäänyt vähemmän dopingaineita alkuv...
- Lastaan imettävä äiti on älykäs
- Vähemmilläkin hiilihydraattimäärillä saattaa pärjätä
- Suositusta ravinto-oppaastani ilmestynyt taas uusi...
- EPOilua
- Kotimaisia kasviksia ympäri vuoden
- Miten paljon D3-vitamiinia iäkkäät ihmiset tarvits...
- Homer-Simpson ilmiö
- Viisi minuuttia parsasta
- Viisi minuuttia avokadosta
- Urheiluvammat uusiutuvat herkästi
- Rakkauslaskuri antaa yllättäviä tuloksia
- Lääkeyhtiöt vetävät kotiinpäin tutkimuksissaan
- Vähäinenkin liikunta on hyödyksi
- Alppimajan käyttöä ei vielä pidetä dopingina
- Tunnista tuote!
- Naisen ajattelu (huumoria)
- Olohuonejumppa
- Vältä maksasyöpä - juo maitoa
- Kahvilla mahdollisesti yhteyttä mahasyöpään
- Punainen liha ja paksusuolen syöpä
- Sydänystävällistä mehua Mongoliasta
- Neitsytoliiviöljy on hyvää sydämelle
- Leipää paljon syövän munuaissyövän riski nousee
- Miksi tällainen blogi?
- Ravintokaraoke on yllättävän suosittu!
- Tsiikaa tätä nuori yleisurheilija!
- Transrasvat kuriin rapakon takana
- Diplomi
- Liikunta vähentää kehon rasvoittumista
- Puuroa nälkäisille afrikkalaislapsille
-
►
2008
(3)
- ► maaliskuuta 2008 (1)
- ► toukokuuta 2008 (2)