lauantaina, lokakuuta 07, 2006

Sotilailla 1939-1945 ei mitään hälyttäviä puutostauteja

Anneli Pranttila on tutkinut väitöskirjassaan rintamamiesten ravitsemusta ja muonitusta. Puutteellinenkin muonitus piti rintamamiehet hyväkuntoisina ja taistelukelpoisina eikä laajoja epidemioita tai puutossairauksia esiintynyt. Elintarvikkeiden tuonti Saksasta ja 50 000 suomalaisen sotilaan saksalaismuonitus Pohjois-Suomessa pelastivat suomalaiset nälältä. Pitkät kuljetusmatkat, huonot kulkuväylät, vanhentunut ja kulunut kalusto vaikeuttivat rintamamuonitusta. Ruoka muuttui yksitoikkoiseksi ja muona-annoksia jouduttiin supistamaan. Niukimmillaan muona-annokset olivat joulukuussa 1941, jolloin sotilas sai päivässä 350 g kuivaa leipää, 30 g juustoa, 20 g voita, 100 g ryynejä, 100 g naudanlihaa 800 g perunoita ja 200 g maitoa. Annokset oli mitoitettu vanhoille reserviläisille, joten nuorimmille rintamamiehille energiansaanti oli riittämätöntä. Puutossairauksia ei silti juuri ollut. Ravintoaineiden saantia lisättiin aika ajoin jaetuilla C-vitamiinitableteilla ja vitaminoimalla voita A-vitamiinilla. Pranttilan väitöskirja tarkastettiin Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa perjantaina 6. lokakuuta.

Lataa väitöskirja tästä (PDF, 2 Mt).

Lähde: Verkkouutiset, 6.10.2006

Blogiarkisto