Tutkimuksessa on verrattu kolmenlaisen oliiviöljyn sydänystävällisyyttä viidessä eri maassa. Ylivoimaisesti parhaimmaksi osoittautui neitsytoliiviöljy. Sen polyfenolipitoisuus on suurempi kuin kovakouraisemmin uutettujen oliiviöljyjen. Mitä kovakouraisemmin oliiviöljyä puristetaan, sitä vähemmän siinä on jäljellä terveysvaikutteisia polyfenoleja.
Vaihtovuoroistutkimukseen osallistui 200 nuorta ja keski-ikäistä miestä, jotka arvottiin käyttämään kutakin kolmesta oliiviöljystä vuorollaan kolmen viikon ajan. Miehet korvasivat oliiviöljyllä kaiken muun ravinnon rasvan. Miehiltä mitattiin erilaisia asioita kuten: verensokeri, veren rasvaprofiili, oksidatiivinen stressi ja sisäsyntyiset sekä ulkoiset antioksidantit.
Tutkimuksen kuningasajatuksena on tämä: Mitä enemmän oliiviöljyssä on polyfenoleja, sitä korkeammaksi nousi osallistujien "hyvä" HDL-kolesteroli. Tosin lehden päätoimittaja hiukan yrittää laimentaa tutkijoiden intoa toteamalla, että neitsytoliiviöljyn HDL-kolesterolia nostava vaikutus jäi aika vähäiseksi.
Kaikki tutkimuksessa käytetyt oliiviöljyt alensivat veren vapaita rasvoja (triglyseridejä). Oliiviöljy on muutakin kuin pääasiasssa kertatyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävä öljy. Sen sisältämien polyfenolien määrä vaikuttaa merkittävästi sen sydänystävällisiin ominaisuuksiin. Neitsytöljyt (esimerkiksi italialainen vergine ja extra vergine) ovat muita kalliimpia, mutta ilmeisesti myös selvästi muita terveellisempiä.
Lähteet: Poliklinikka.fi, 20.10.2006 ja Annals of Internal Medicine 145: 333-341, 2006
maanantaina, lokakuuta 23, 2006
Blogiarkisto
-
►
2005
(318)
- ► heinäkuuta 2005 (11)
- ► elokuuta 2005 (62)
- ► syyskuuta 2005 (74)
- ► lokakuuta 2005 (65)
- ► marraskuuta 2005 (64)
- ► joulukuuta 2005 (42)
-
▼
2006
(724)
- ► tammikuuta 2006 (73)
- ► helmikuuta 2006 (79)
- ► maaliskuuta 2006 (90)
- ► huhtikuuta 2006 (90)
- ► toukokuuta 2006 (79)
- ► kesäkuuta 2006 (68)
- ► heinäkuuta 2006 (69)
- ► elokuuta 2006 (81)
- ► syyskuuta 2006 (46)
-
▼
lokakuuta 2006
(49)
- Lyhytaikainen liikunta yhtä tehokasta kuin pitkäai...
- Usko, toivo ja huijaus
- Putipuhtaaksi pestyt dopingurheilijat!
- Lihaa - vaiko ei - siinäpä pulma
- Ruokatieto lisää kuluttajan tuskaa?
- Kokojyvätuotteet ovat terveellisiä
- Aspiriini tehoaa
- Laila Snellman tosi-TV:n uhri
- Silmäpusseihin ei saa käyttää peräpukamavoidetta
- Löytyykö punainen lanka lääkeyhtiöriippuvuudesta V...
- 50 000 lukukerta saavutettu - meillä on kirjapaket...
- Sotilailla 1939-1945 ei mitään hälyttäviä puutosta...
- Coca-Cola haurastuttaa naisten luita
- Geenit sammuu kaikki väki nukkuu
- Alakarppaaja syö paljon kasviksia ja salaatteja
- Omega-3-rasvahapoista ei ole apua pitkälle edennee...
- Romanttinen oksitosiini
- Vanhuus ei tule yksin - kuulo ja näkö vaarassa
- Tullin haaviin jäänyt vähemmän dopingaineita alkuv...
- Lastaan imettävä äiti on älykäs
- Vähemmilläkin hiilihydraattimäärillä saattaa pärjätä
- Suositusta ravinto-oppaastani ilmestynyt taas uusi...
- EPOilua
- Kotimaisia kasviksia ympäri vuoden
- Miten paljon D3-vitamiinia iäkkäät ihmiset tarvits...
- Homer-Simpson ilmiö
- Viisi minuuttia parsasta
- Viisi minuuttia avokadosta
- Urheiluvammat uusiutuvat herkästi
- Rakkauslaskuri antaa yllättäviä tuloksia
- Lääkeyhtiöt vetävät kotiinpäin tutkimuksissaan
- Vähäinenkin liikunta on hyödyksi
- Alppimajan käyttöä ei vielä pidetä dopingina
- Tunnista tuote!
- Naisen ajattelu (huumoria)
- Olohuonejumppa
- Vältä maksasyöpä - juo maitoa
- Kahvilla mahdollisesti yhteyttä mahasyöpään
- Punainen liha ja paksusuolen syöpä
- Sydänystävällistä mehua Mongoliasta
- Neitsytoliiviöljy on hyvää sydämelle
- Leipää paljon syövän munuaissyövän riski nousee
- Miksi tällainen blogi?
- Ravintokaraoke on yllättävän suosittu!
- Tsiikaa tätä nuori yleisurheilija!
- Transrasvat kuriin rapakon takana
- Diplomi
- Liikunta vähentää kehon rasvoittumista
- Puuroa nälkäisille afrikkalaislapsille
-
►
2008
(3)
- ► maaliskuuta 2008 (1)
- ► toukokuuta 2008 (2)