Kaksi olennaista asiaa kannattaa mainita:
- Kokojyvätuotteiden nauttiminen suojaa selvästi sydäntauteja ja sydänkohtausta vastaan, mutta täysin selvillä ei olla mikä tekee kokojyvätuotteista niin terveellisiä. Tärkeinä pidetään niiden sisältämiä ravintokuituja, magnesiumia, foolihappoa, B6- ja E-vitamiineja.
- Ylipainoisilla ja lihavilla naisilla korkeaglykeemisten hiilihydraattien nauttiminen suurina määrinä joko viljan tai muun ravinnon muodossa johtaa korkeampaan riskiin saada sydänsairaus. Tässä ei näyttäisi auttavan suurienkaan kuitumäärien nauttiminen. Tutkimustulokset pitää vielä varmistaa normaalipainoisilla naisilla.
Tutkimukseen on saatu osarahoitus australialaisesta puolueettomasta viljantutkimuslaitoksesta, BRI Australia Ltd, ja tutkijat ovat Australian liittovaltion tutkimuskeskuksen palveluksessa (CSIRO).
Lähde: European Journal of Clinical Nutrition 60: 1145–1159, 2006 (PDF)