maanantaina, lokakuuta 09, 2006

Coca-Cola haurastuttaa naisten luita

Framinghamin pikkukaupungissa (aika lähellä Bostonia, Massachusetts, USA) käynnistettiin vuonna 1949 suuri terveyden seurantatutkimus, johon kutsuttin aluksi noin 2000 henkilöä. Sitten tutkimusta laajennettiin ja nyt yli 50 vuoden ajan on seurattu miten alkuperäisten osallistujien lasten, lastenlasten, veljen- ja sisarenlasten sekä serkkujen terveys on kehittynyt. Tutkijat ovat tähän asti seuranneet 10 000 ihmisen elämäntapoja Framinghamissa. Heitä on aikojen saatossa seurattu useaan otteeseen laboratoriokokein ja heidän ravitsemuksestaan meillä on aika hyvät tiedot.

Tällainen koeasetelma luo mahdollisuuden seurata sellaisia terveyteen vaikuttavia asioita, jotka vievät pitkän ajan kehittyäkseen. Nyt maailmalla leviää seuraava tiedonmurunen Framingamin osteoporoositutkimuksesta:

Kolajuomien (Coca-cola ja Pepsi-cola) nauttiminen suurina määrinä johtaa luuntiheyden alentumiseen ja lisää riskiä saada osteoporoosi. Syy ja seuraus löydettiin erityisesti näiden kolajuomien nauttimisen ja osteoporoosin välille naisilla, mutta ei miehillä. Kannattaa varmaan pitää jäitä hatussa ja odottaa tulosten varmistusta, mutta nyt löytyi siis uusi naula kolajuomien arkkuun. Muilla virvoitusjuomilla kuin kolajuomilla ei todettu luuta haurastuttavaa ominaisuutta.

Tutkimuksen mukaan 3-5% luukudoksen haurastumiseen naisilla riitti yhden kokispullon juominen päivässä. Kohteliaasti tutkijat eivät leimaa näitä virvoitusjuomia terveydelle vaarallisiksi. He vain toteavat virvoitusjuomien nauttimisen yli kolminkertaistuneen vuosina 1960 ja 1990 Framinghamissa. Yli 70% tästä kulutuksesta on sellaisia kolajuomia, jotka sisältävät runsaasti kofeiinia ja fosforihappoa. Kolajuomia nauttivien fosforin kokonaissaanti ei ollut kovinkaan paljon suurempi kuin niillä, jotka eivät nauttineet kolajuomia, mutta kalsiumin ja fosforin suhde luunäytteissä oli pienempi kolajuomilla itsensä terästävillä.

Alkuperäistutkimus: Tucker KL, Morita K, Qiao N, Hannan MT, Cupples LA, Kiel DP. Colas, but not other carbonated beverages, are associated with low bone mineral density in older women: The Framingham Osteoporosis Study. Am J Clin Nutr 84 (4): 936-942, 2006

Lähde: Svenska Dagbladet 9.10.2006

Blogiarkisto