maanantaina, elokuuta 22, 2005

Christerin toimiva laihdutusohjelma
Minulta kysytään laihdutusohjeita tuhka tiheään. Rohkeasti olen esittänyt luettavaksi seuraavan listan:
1) syökää monipuolista perusruokaa (suosikaa kasviksia) välttäen näkyvien rasvojen käyttöä (rasva lihottaa herkemmin kuin hiilihydraatti)
2) kovan nälän yllättäessä syökää mieluummin runsaasti hiilihydraatteja (leipää, perunaa, riisiä ja pastaa) ja proteiineja (laihaa lihaa) kuin rasvaa (rasva pitää nälän loitolla kaikkein huonoimmin kaikista energiaravintoaineista!)
3) syökää rauhallisesti ruokaa kunnioittaen
4) viekää ruokalautanen heti pois lopetettuanne syömisen, jotta ette jäisi miettimään ottaisitteko hieman lisää ruokaa
5) valitkaa ravintolassa ja kaupassa aina vähärasvaisin vaihtoehto (välttäkää kastikkeita) ja välttäkää alkoholipitoisia juomia
6) menkää kauppaan ruokaostoksille kylläisinä (tehkää ostoslista valmiiksi ja noudattakaa sitä, tarjouksessa oleva jauheliha on aina rasvaisinta)
7) lisätkää liikuntaa asteittain kunnes päivittäisestä liikunnasta tulee elämäntapa (muistakaa erityisesti hyötyliikunta). Liikunta on se voima, joka pitää kehon kunnossa.
8) älkää syökö ruokaa lautaselta kello 8 jälkeen illalla (sopivaa on syödä muutama hedelmä, kasviksia ja kokojyväleipää)
9) älkää napostelko välipaloja samalla kun luette kirjaa tai katsotte televisiota (saatatte vahingossa tuhota koko viikon ponnistelut syömällä muun tekemisen yhteydessä ilman varsinaista nälän tunnetta)
10) juokaa runsaasti vettä (lasillinen vettä ennen ruokailua hillitsee pahimman nälän)
11) käykää aamulla vaa’alla noin kuukauden välein ja iloitkaa mikäli paino on pudonnut 2% edellisestä kerrasta (90 kg painavalla tämä tarkoittaa kuukaudessa 1,8 kg:n ja vuodessa noin 18 kg painonalennusta)
12) asettakaa realistinen tavoite (älkää olko liian rajuja itsellenne, esim. ihannepainon ylärajan saavuttami-nen kolmessa vuodessa voi olla hyvä tavoite)
13) palkitkaa itsenne tai ystävänne tavoitteen täytyttyä esim. ulkomaanmatkalla tai uusilla lenkkitossuilla
14) jatkakaa sinnikkäästi tavoitteen saavutettuanne painon hallitsemista sillä laihduttaminen on pysyvä elämäntavan muutos (välitavoite = painon kurissa pysyminen esim. 2 kk ajan). Laihdutus on kolmasosa dieettiä ja kaksi kolmasosaa tahdonvoimaa, sanoo professori Rautavaara.
15) olkaa rehellisiä itsellenne (monesti lihavat ”unohtavat” syöneensä ja juoneensa jotain tiettyä ravintoainetta)
16) jos esiintyy motivaatio-ongelmia laihdutuksessa kannattaa harkita laihduttamista ryhmässä (esim. Painonvartijat)
17) unohtakaa kaupalliset laihdutusdieetit (ne eivät toimi!). Hylkää hihhuli-dieetti, neuvoo professori Rautavaara.

Kommentteja saa antaa!

(Lähde: Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta, 2005)

Blogiarkisto