perjantaina, elokuuta 05, 2005

Takaisku vitamiinipillereiden popsijoille
Pidetään sopivana aggressiivisesti markkinoida kalliita ravintolisiä, vaikka ravintotiede toistuvasti tutkimuksissaan on todennut monipuolisen perusruoan antavan kaikki ihmisen tarvitsemat vitamiini- ja hivenaineet. Tylyn puoleinen viesti kukoistavalle lisäravinnekaupalle saatiin äskettäin lukea British Medical Journal -lehdessä. Vitamiini- tai kivennäisainepillereiden popsiminen ei vähentänyt kotona asuvien ikääntyvien infektioita.

Aberdeenin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa monivitamiinitablettien tehoa verrattiin lumelääkkeen tehoon. Tutkimukseen osallistui 900 yli 65-vuotiasta henkilöä. Tuloksissa havaittiin, että ryhmien välillä ei ollut mitään eroa infektioiden suhteen. Tutkimuksessa tarkasteltiin infektioiden vuoksi tehtyjä käyntejä terveydenhuollossa, infektioiden kestoa ja elämänlaatua. Antibioottien käyttö ja sairaalahoitoon joutuminen otettiin myös tuloksissa huomioon. Ainakaan kotona asuvien iäkkäiden henkilöiden ei havaittu hyötyvän vitamiini- ja kivennäisainevalmisteista. Nähtäväksi jää, vaimentuuko ravintolisien mainostaminen. Tuskinpa.

Koko jutun voi lukea tästä (englannin kielellä) ja asiantuntevat kommentit tukevat vitamiinipillereiden popsimisen turhuutta.

Blogiarkisto