lauantaina, elokuuta 06, 2005

Ylikuntokirjoitus tekeillä
Käynnissä olevat yleisurheilun MM-kisat hiukan häiritsevät kirjallista tuotantoani. Tällä hetkellä on työn alla artikkeli urheilulehteen H "Ylikunto - miten urheilija voi siitä toipua ravinnon avulla?"
Joitakin sekalaisia ajatuksia on jo mietintämyssyn alla muhinut, mutta pöydällä on vielä useita tieteellisiä töitä aiheesta, jotka vaativat pientä paneutumista. Pistän tähän esiin yhden keskeisen ajatuksen, jotta se vaivaisi minun mieltäni sopivassa määrin ennen lopullista sanamuotoa:

...Ylikunnosta palautumisessa on muistettava levätä ja ruokailla monipuolisesti. Ravinnon osuus on merkittävä palautumisessa. Tärkeää on syödä paljon laadukasta, tuoretta ruokaa. Erityisessä asemassa ovat vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet. Tilanteissa, joissa ylirasitus on jatkunut jo pitkään ja se on heikentänyt voimatasoja, ovat myös laadukkaat proteiinit erityisen tärkeitä (tarkista lähdetiedot!). Usein ylirasituksen aikana myös veriarvot laskevat (Pistä tähän muuttuvat veriarvot taulukon muodossa). Alkuvaiheessa ravinnon laatua tulee keventää ja syödä paljon vihanneksia ja hedelmiä. Hiilihydraatit tulisi saada kasvisvoittoisesta ravinnosta. Rasvaisia ruokia kannattaa välttää, koska ne hidastavat aineenvaihduntaa. Kasvisvoittoisen ravinnon rinnalle otetaan mukaan vähärasvainen liha ja kala sekä myös kasvispohjaiset valkuaiset, herneet, pavut, soija, pähkinät. Jos täysiarvoisen kasvisruoan syöminen tympäisee, silloin voi olla hyvä turvautua luonnontuotteista valmistettuihin lisäravinteisiin hyvän vitamiini- ja hivenainetason takaamiseksi. Glykogeenivaje ja epätasapainot aminohapoissa, kehon katabolian ja anabolian välillä sekä neuroendokriinitoiminnassa liittyvät usein ylikuntoon (Tarkista lähteet!)...

Kohta alkaa meikäläistä kiinnostava laji, 20 km kilpakävely. Veikkaan voittajaksi Espanjan Fransisco Fernandezia ja hän saanee seuraksi palkintopallille Ekvadorin Jefferson Perezin ja Venäjän Iliya Markovin. Saa nähdä miten oikeaan osun päättelyssäni.

Blogiarkisto