maanantaina, elokuuta 08, 2005

Karnosiiniterveisiä tohtori Toloselta
Otan nyt ehkä elämäni toistaiseksi suurimman riskin: Sanon ihailevani tohtori Matti Tolosta. Olen käynyt hänen kanssaan väittelyä lisäravinteiden tarpeellisuudesta. Hänen kotisivuistaan voi saada sellaisen käsityksen, että tässä on markkinointikoneisto valjastettu 110 %:sti pahaa aavistamattomien ihmisten kukkaronnyörien avaamiseksi. Mutta totuus on osittain toisenlainen. Hän tekee jatkuvasti tarkennuksia sivuillaan jaettavaan informaatioon, seuraa aktiivisesti alan tutkimustyötä ja kommentoi ahkerasti muiden tutkijoiden töitä. Kun Matti ystävällisesti otti minuun yhteyttä koskien erästä väittämääni omassa askeettisessa ravinto-oppaassani, siitä kehittyi mielenkiintoinen aktiivisten yhteydenottojen sarja. Ilmiselvästi Matti hakee hyväksyntää omille ajatuksilleen aivan kuten minäkin. On ollut rohkaisevaa kuulla, että häntä on myös "pistetty aika halvalla" erilaisten "asiantuntijoiden" toimesta, jotka viidessä sekunnissa pystyvät mielestään antamaan arvionsa mistä tahansa ravintotieteen pulmasta. Meillä on yhteisiä pulmia Matin kanssa välittäessämme ravintotietoa Suomen kansalle: Miten saada usko palautettua rehelliseen ravitsemusvalistukseen kun näitä "viiden sekunnin asiantuntijoita" löytyy entistä enemmän ja populistiset väitteet uppoavaat kansaan kuin kuuma veitsi terveelliseen rasvaan? Jos haluatte saada hyvän käsityksen ravintokeskustelun järkyttävän alhaisesta tasosta voitte ehkä vierailla eräällä kehonrakentajien keskustelupalstalla. Täällä pöyristyttävät väitteet lentävät ilmassa ja jos yrittää asettaa villimmät väitteet kyseenalaiseksi huomaa joutuvansa äkkiä naurunalaiseen asemaan. Traagisinta tässä on se, että mömmöjä kittaavat kehonrakentajat lukevat tuota keskustelupalstaa lopullisena totuuden lähteenä. Erehdyin kerran lukemaan mitä minunkin kirjastani sanotaan tuossa foorumissa. Tässä muutamia valaisevia "asiantuntijoiden" kommentteja:

"No huh hu mitä sontaa!!! Miten joku voi nykyään edes kirjoittaa tollasta tekstiä!... Juu varmasti. Yliopistolla (Suomessa) käytössä olevista lääkäreiden kurssikirjoista on kans kuullu kauhutarinoita... Ja urkki voi heittää sen pelkkiä tulehduksia aiheuttavan malton roskiin... "Kukkaroa rasittavia lisäravinteita", ei nyt hirvittävän perillä oleva kaveri. Jos laitetaan lisäravinteet vs tavallinen ruoka viivalle, niin ravinteet voittavat edullisuudellaan... Täyttä potaskaa. Osoittaa kuinka syvällä nämä urbaanilegedat ovat uponneet..."

En minä kaikkeen usko mitä tohtori Tolonen väittää, mutta useiden viikkojen luku-urakan jälkeen olen vakuuttuneempi siitä, että karnosiiniin voi liittyä kuvattuja terveysvaikutuksia urheilijalla. En lähde tässä nyt tämän enempää kehumaan tuotetta, sillä haluan säilyttää neutraalin asenteen näihinkin tuotteisiin. Ilahduttavaa on huomata, että Matin väitteet eivät ole täysin "tuulesta temmattuja" kuten esim. näillä sivuilla.

Blogiarkisto