torstaina, lokakuuta 20, 2005

Huuhaanobelistien joukossa oululainen tutkija ja japanilainen nero


Äsken julkistettujen tieteen Nobelpalkintojen varjossa on jaettu myös perinteiset huuhaanobelit. Tällä kertaa "onni" suosi myös suomalaisia sillä oululaisprofessori oli yksi kymmenestä palkitusta. Alun perin uusiseelantilaisen, mutta nykyisin Oulussa asuvan professorin Victor Benno Meyer-Rochowin ja hänen unkarilaisen kollegansa tutkimus arvostettiin virtausopin alalla nolon nobelin arvoiseksi. Kaksikko on osoittanut sitovasti, että pingviinit kehittävät ihmisiin verrattuna yli kahdensankertaisen suolistopaineen. Tämän ansiosta ne pystyvät pullauttamaan ulosteensa noin 40 sentin päähän pesästä.
Biologian palkinto meni puolestaan tutkijoille, jotka selvittivät, miltä 131 eri lajin sammakot tuoksuvat, kun ne kokevat olonsa stressatuiksi.
Lääketieteen ja fysiologian huuhaanobel irtosi keinokiveksistä, joita asennetaan miehuuteensa menettäneille koirille.
Ravintotieteen huuhaanobel meni legendaariselle japanilaiselle tohtori Yoshiro NakaMatsille, joka oli tällä kertaa uhrautunut tieteelle valokuvaamalla ja analysoimalla jokakikisen ruokailunsa 34 vuoden aikana. Hänen tutkimuksensa jatkuu edelleen! Tohtori NakaMats ei muuten ole mikään turha heppu. Hänen meriittilistaltaan löytyvät mm. nämä maininnat: Newsweek-lehti (katso kuva!) valitsi hänet 12 maailman arvostetumman tiedemiehen joukkoon (ainoana Japanista), hänen luentopalkkionsa on 10 000 dollaria tunnissa ja US Science Academic Societyn mielestä maailman merkittävimmät tiedemiehet ovat Arkimedes, Michael Faraday, Marie Curie, Nikola Tiesla ja Yoshiro NakaMats. Moni ehkä muistaa hänet niistä lukuisista keksinnöistä, joita hän teki IBM:lle. Hän mm. keksi sellaisen arkisen tallennusvälineen kuin lerpun, eli floppy-disketin!
Kaikki vuoden 2005 huuhaanobelit myönnettiin tuttuun tapaan tutkimuksista , joita "ei voi eikä pitäisi toistaa". Valinnan teki Tieteen pilalehti Air (Annals of Improbable Research) tuhansien ehdokkaiden joukosta. Palkitut työt on tehty aivan oikeasti ja ne on julkaistu arvostetuissa tiedelehdissä.

Idean tähän uutiseen sain Tiede-lehdestä.

Blogiarkisto