Kotimaiset marjat ovat erinomaisia flavonoidien ja muiden fenolisten yhdisteiden lähteitä. Fenolisilla yhdisteillä näyttää olevan monia myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Ne estävät hapettumista eli toimivat antioksidantteina sekä elintarvikkeissa että elimistössä. Lisäksi eräiden tutkimusten mukaan ne saattaisivat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja, syöpää, allergioita ja tulehduksia.
Elintarviketieteiden maisteri Kaisu Riihisen väitöskirjatutkimuksessa määritettiin fenolisten yhdisteiden esiintymismuodot ja määrät 24:ssä pohjoismaisessa marjassa. Puolukasta löytyi suuria määriä harvinaisia flavonoideja, jotka eräiden tutkimusten mukaan vastaisivat osaltaan pensaskarpalon virtsatietulehduksilta suojaavasta vaikutuksesta. Tarvittava suojavaikutus olisi jo 100 grammassa puolukkaa. Näitä flavonoideja esiintyi myös karpalossa, mustikassa ja juolukassa, mutta 30 kertaa pienempiä määriä kuin puolukassa. Fenolisten yhdisteiden kokonaispitoisuudet olivat suurimmat marja-aroniassa, mustikassa, variksenmarjassa ja edelleen muissa sini- ja punamustissa marjoissa. Näissä marjojen väriaineet eli antosyaanit olivat määrällisesti merkittävin fenolisten yhdisteiden ryhmä. Voimistunut antosyaanien synteesi tummissa marjoissa, kuten marja-aroniassa, makeapihlajassa ja pensasmustikassa kuten myös juolukassa ja mustaseljassa, näkyi myös suurina hydroksikanelihappo- ja flavonolipitoisuuksina. Ellagitanniinit olivat tyypillinen ja määrällisesti merkittävä yhdisteryhmä erityisesti mesimarjassa ja lakassa, mutta myös vadelmassa sekä mansikassa. Aikaisemmin lakkauutteen ja ellagitanniinien on havaittu estävän patogeenien bakteerien kuten salmonellan kasvua.
Vaikka marjojen samansukuisuus näkyi samoina fenolisten yhdisteiden esiintymismuotoina, kuitenkin jokaisessa marjassa oli tyypillinen periytyvä koostumus. Poikkeuksellisesti marja-aronia ja makea pihlaja olivat yllättävän samankaltaisia. Toisaalta villi luonnonvadelma ja puutarhavadelma voitiin erottaa toisistaan antosyaanikoostumuksen perusteella. Marjojen tyypillistä fenolisten yhdisteiden koostumusta voidaan hyödyntää marjatuotteiden aitouden selvittämisessä.
Riihisen ravitsemus- ja elintarvikebiotekniikan alaan kuuluva väitöskirja Phenolic compounds in Berries (Marjojen fenoliset yhdisteet) tarkastettiin Kuopion yliopistossa 14.10.2005.
perjantaina, lokakuuta 14, 2005
Blogiarkisto
-
▼
2005
(318)
- ► heinäkuuta 2005 (11)
- ► elokuuta 2005 (62)
- ► syyskuuta 2005 (74)
-
▼
lokakuuta 2005
(65)
- Lihavuus on saavuttanut epidemian mittasuhteet
- Kundit kondikseen Helsingissä
- Tumma suklaa - onko siitä hyötyä?
- Farmaseuttinen amerikkalainen elämä
- Laihdutusleikkaukset toimivat
- Pitäisikö Wikipedia lähettää laihdutuskuurille?
- Nukutko hyvin?
- Lääketieteen Nobelpalkinto Helikobakteerin tutkijo...
- Lähes jokainen amerikkalainen kohta liian lihava
- Supermiehen ruokaa
- Astman ja allergian mekanismista on saatu lisää ti...
- Älä unohda liikuntaa!
- Betaglukaanit ovat hyödyllisiä ulkoisesti ja sisäi...
- Miksi Jeppe juo - mantelitumakkeesta se johtuu!
- Kotiruoan ylistys - unohda roskaruoka!
- Sokerin ja rasvan vaaroista on saatu lisää näyttöä
- Keski-ikäisten liikunta ehkäisee dementiaa
- Liikunta voi auttaa selkäkipuihin
- Korkean homokysteiinin ja mielen tylsistymisen väl...
- Kännykkään puhuminen lienee turvallista
- Siankärsämöuutetta tulehdukseen ja hien hajua pois...
- Olen poissa tolaltani
- Urheilijan sydän
- Itku on miehekästä
- Julkisista sairaaloista kuntien omistamia yrityksiä?
- Amerikkalaisia ravitsemusohjeita
- Onko sinulla lihavat lihakset?
- Lihavuuteen liittyvät sairausriskit
- Itsemurhat periytyvät?
- Perheiden yhteiset ruokahetket tärkeitä
- Vanadiinista hyötyä infektioiden hoidossa
- Kromipikolinaatti saattaa auttaa sokerinhimoon
- Miesten alamäki jatkuu...
- Karkkimainonta saatava kuriin saarnaa Christer
- KKK (kylmä-koho-kompressi) yhä voimissaan
- Kolesterolista ei olla huolissaan
- Lihava vauvana - lihava aikuisena
- Uusin asein urheilijoiden dopingin käytön kimppuun
- Salaatinkeveää elämää!
- Ruoka maistuu välillä liaankin hyvältä
- Persoonallisuustesti
- Vaihtoehtoruokavalioiden pohdintaa
- Järkiintynyt vegaani?
- Nyt marjoja syömään!
- Mielenkiintoisia tiedelinkkejä
- Antti Honkonen suutelee kypärää
- Diabeteksen kimppuun kasviksin, hedelmin ja marjoin!
- Vaihtoehtolääkinnän merkitys
- Rikkaruohopillereillä eroon suuhaavoista
- Ravintoluennon pedagoginen haasteellisuus
- PLOKITAPAAMINE TURUS 5.11.2005
- Soija suojaa ikääntyvän naisen luustoa
- Huuhaanobelistien joukossa oululainen tutkija ja j...
- Painonhallinnassa tärkeintä elämäntapojen muutos
- Klassisen musiikin kuuntelu ei lisää perusaineenva...
- Mitä uutta terveysrintamalla viikolla 42?
- Palautetta on tullut! KIITOS!
- Liikunta auttaa iäkkäiden lihaskipuihin
- Muutama kommentti Totuus vitamiineista-ohjelmasta
- Iltapäivä pilalla
- Vitamiini B16 askarruttaa minua
- Kissimirristä tiikeriksi kerran kuukaudessa
- Mitä uutta terveysrintamalla viikolla 43?
- Hulluuden olemuksesta Toporin mitalla
- Laihtunut taiteilija - Raimo Auvinen
- ► marraskuuta 2005 (64)
- ► joulukuuta 2005 (42)
-
►
2006
(724)
- ► tammikuuta 2006 (73)
- ► helmikuuta 2006 (79)
- ► maaliskuuta 2006 (90)
- ► huhtikuuta 2006 (90)
- ► toukokuuta 2006 (79)
- ► kesäkuuta 2006 (68)
- ► heinäkuuta 2006 (69)
- ► elokuuta 2006 (81)
- ► syyskuuta 2006 (46)
- ► lokakuuta 2006 (49)
-
►
2008
(3)
- ► maaliskuuta 2008 (1)
- ► toukokuuta 2008 (2)