perjantaina, lokakuuta 14, 2005

Ruoka maistuu välillä liaankin hyvältä

Suomen Akatemian Tiedeviikot jatkuvat. Nyt on ravitsemusterapeutti FT Merja Koikkalainen ollut vauhdissa. Syömisen säätely ei ole kiinni vain tahdostamme, vaan taustalla saattavat vaikuttaa fysiologiset, psykologiset ja sosiaaliset tekijät.

Kun ruokailutottumuksia halutaan muuttaa, kohteena ovat monet syömiseen liittyvät asiat:

  • miten ruoka valitaan
  • miten se valmistetaan
  • missä ruoka syödään
  • kenen kanssa ruoka syödään.

Ruokailutottumusten muuttaminen koskee kaikkia näitä yllämainittuja osa-alueita, ja siksi pienenkin asian muuttaminen vaatii suuria muutoksia ruokaan liittyvissä ajatuksissa ja asenteissa. Ruokailutottumusten muutoksessa on monia eri vaiheita. Muutoksen suunnitteluvaiheen jälkeen tehdään päätös ruokavalion muuttamisesta ja aletaan miettiä muutoksia toiminnan tasolla.

Muutoksen pysyvyys riippuu siitä, kuinka hyvin kokonaan uuden tai vain vähän muutetun ruokavalion noudattaminen onnistuu. Muutokseen kuuluu myös repsahtamisia. Kun nämä vaiheet on käyty läpi useaan kertaan ja epäonnistuttukin, päästään yleensä vaiheeseen, jossa saavutetaan pysyvä käyttäytymismuutos, Koikkalainen sanoo.

Syömisen säätelyyn vaikuttavat monet ympäristötekijät. Syömiseen liittyvät tavat ja tottumukset ovat osittain perittyjä ja osittain kokemuksen kautta opittuja. Myös tarjolla olevan ruoan määrä ja annoskoko vaikuttavat siihen, kuinka paljon syömme. Yllättävää kyllä, myös epämiellyttävää ruokaa syödään enemmän, jos se tarjotaan suurempana annoksena. Koikkalaisen mukaan syömiskäyttäytymisen muuttaminen koetaan erityisen ongelmalliseksi sosiaalisissa ruokailutilanteissa. Syynä tähän on muun muassa se, että ruoka maistuu ja tuoksuu paremmalta seurassa syötäessä. Siksi sitä myös syödään enemmän kuin normaalisti.

Sosiaalisissa ruokailutilanteissa viivytään myös yleensä kauemmin ja siten syödyn ruoan määrä lisääntyy. Myös seuralaisten lukumäärä vaikuttaa, sillä mitä useampi henkilö syö yhdessä, sitä enemmän kaikki syövät. Miellyttävän taustamusiikin ja himmeän valaistuksen on havaittu vaikuttavan niin, että jälkiruokaa ja ylimääräisiä juomia tilataan useammin.

Luin tämän Mediuutisista.

Blogiarkisto