maanantaina, lokakuuta 16, 2006

Homer-Simpson ilmiö

Homer Simpsonin epäterveellinen ruokavalio koostuu muun muuassa donitseista, porsaankyljyksistä, pekonista, piirakoista ja perunalastuista. Yleensä hän juo Duff-olutta. Hän on ahneuksissaan syönyt myös esineitä, joita ei ole tarkoitettu syötäväksi, kuten kukkia, mutaa ja muovisia hummereita. Eräässä jaksossa tulppaanit paljastuvat hänen salaiseksi herkukseen. Hän onkin päässyt aika lailla lihomaan. Homer käyttäytyy toisinaan erittäin tyhmästi, ja hänen älykkyysosamääränsä onkin ainoastaan 56. Hänen tyhmyytensä saattaa osittain johtua runsaasta alkoholin käytöstä ja toistuvasta traumasta. Homer valmistui high schoolista luokkansa huonoimpana.

Joka tapauksessa nyt Homer on ainakin Yhdysvalloissa saanut luovuttaa nimensä ilmiölle, jossa vyötärölihavuus tyhmentää ihmistä. Näin rohkeilla linjoilla on tiedelehti Neurology. Lehdessä kerrotaan tieteellisestä kokeesta, jossa testataan lihavien ihmisten älykkyyttä erityisessä sanojen muistamiskokeessa. Peräti 2223 henkilöä iältään 32 - 62 vuotta on testattu neljästi vuosina 1996 - 2001. Tulokset osoittavat, että normaalipainoiset (BMI 20) keskimäärin muistavat 9 sanaa 16:sta, mutta ylipainoiset (BMI 30) muistavat vain 7 sana 16:sta.

Mistä tämä voi johtua? Jep, syitä voi olla monia ja varmaankin tässä haetaan vähän sensaatiota ja näkyvyyttä tutkimustuloksille kyseenalaisin menetelmin. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että lihavilla ihmisillä tapahtuu suuremmassa määrin aivosolujen rappeutumista. Lihavuus voi myös aiheuttaa aivoihin verta kuljettavissa valtimoissa epäedullisia muutoksia.

Kommentit ovat tervetulleita, sanoisinpa välttämättömiä!

Lähde: Svenska Dagbladet, 16.10.2006

Blogiarkisto