torstaina, lokakuuta 05, 2006

Kokojyvätuotteet ovat terveellisiä

Oikein Australiasta saakka tulee tutkijaryhmän myötä kehuja kokojyväviljan terveellisyydestä. Tutkijat ovat koonneet huikaisevan perusteellisen katsaukseen uusimpaan European Journal of Clinical Nutrition -lehteen.

Kaksi olennaista asiaa kannattaa mainita:
  1. Kokojyvätuotteiden nauttiminen suojaa selvästi sydäntauteja ja sydänkohtausta vastaan, mutta täysin selvillä ei olla mikä tekee kokojyvätuotteista niin terveellisiä. Tärkeinä pidetään niiden sisältämiä ravintokuituja, magnesiumia, foolihappoa, B6- ja E-vitamiineja.
  2. Ylipainoisilla ja lihavilla naisilla korkeaglykeemisten hiilihydraattien nauttiminen suurina määrinä joko viljan tai muun ravinnon muodossa johtaa korkeampaan riskiin saada sydänsairaus. Tässä ei näyttäisi auttavan suurienkaan kuitumäärien nauttiminen. Tutkimustulokset pitää vielä varmistaa normaalipainoisilla naisilla.
Tutkijat päätyvät seuraavanlaiseen suositukseen: Hiilihydraattipitoisten ravintoaineiden suhteen pitäisi suosia kokojyvätuotteita ja mikäli muita hiilihydraatteja nautitaan, pitää valita mahdollisimman alhaisen glykeemisen indeksin tuotteita. Glykeemisen indeksin käyttökelpoisuutta on vaikea perustella sellaisten ravintoaineiden kohdalla, jotka sisältävät hyvin vähän hiilihydraattia annosta kohti. Näin on laita esimerkiksi useimpien vihannesten suhteen.

Tutkimukseen on saatu osarahoitus australialaisesta puolueettomasta viljantutkimuslaitoksesta, BRI Australia Ltd, ja tutkijat ovat Australian liittovaltion tutkimuskeskuksen palveluksessa (CSIRO).

Lähde: European Journal of Clinical Nutrition 60: 1145–1159, 2006 (PDF)

Blogiarkisto