perjantaina, lokakuuta 06, 2006

Laila Snellman tosi-TV:n uhri

Toisella silmällä ja puolella korvalla olen seurannut Mallikoulu -ohjelmaa. Iltalehti kirjoittaa tänään, että tuomari Laila Snellman on syvästi järkyttynyt. Kyyneliä nieleskelevä pitkän linjan mallibisneskonkari on hyvin pahoillaan ohjelmassa esiintyneiden nuorten tyttöjen puolesta.

Huomasin vähäiselläkin seuraamisella, että ohjelmassa pistetään mallinuraa havittelevat tytöt ojennukseen. Snellman myöntää, että hän on antanut ohjelman tuomarina nuorille kilpailijoille kohtuuttoman kovaa palautetta. Kilpailusta karsiutunut 16-vuotias lahtelainen Heidi, 16, on näköjään kertonut eilisessä 7 päivää -lehdessä, että hän koki Snellmanin käytöksen ja laihdutuskehotukset tylyinä ja kylmäkiskoisina. Myös netin keskustelupalstoilla on keskusteltu viime päivinä paljon siitä, ruoditaanko ohjelmassa liian rankalla kädellä nuorten alaikäisten tyttöjen painoa ja ulkonäköä. On ainakin yksi blogi, joka käsittelee Mallikoulua.

"Haluan pyytää Heidiltä ja kaikilta ohjelmaan osallistuneilta tytöiltä anteeksi", Snellman sanoo. "Urani tosi-tv:ssä on nyt ohi. Koen epäonnistuneeni siinä. Otin ohjelmassa roolin ja kohtelin näitä ohjelman tyttöjä tarpeettoman kovaa. Olen tehnyt 23 vuotta hyvää työtä tällä alalla ja nyt kaikesta siitä saa aivan väärän kuvan. Olen niin pahoillani", päästelee Snellman suustaan.

Minusta tässä on kyse ohjelmaformaatista, joka ei laisinkaan sovi Suomeen. Tämä on kuin sairas näytelmä, jossa Snellmanille istutetaan tietty rooli ja mallitytöt toimivat mielivallan uhreina. Minäkin olen yllättävän surullinen Snellmanin ja varsinkin kovaa kohtelua saaneiden tyttöjen puolesta. Näistä asetelmista ne syömishäiriöt syntyvät. Mielestäni korrektia olisi haastaa MTV3 oikeuteen, mutta sekään ei oikein sovi Suomeen. Herätys! Olkaamme reilusti suomalaisia, lopetetaan ulkomaisten pintaliitoilmiöiden matkiminen. Suomalaisuudessa on aidosti puolustettavia hienoja asioita.

Yksi asia mistä olen iloinen on, että TV:n digitointiprojekti naurettavine digibokseineen antaa hienon mahdollisuuden kokonaan lopettaa TV:n katselu. Jättämällä digiboksit hankkimatta jää enemmän aikaa omille harrastuksille, perheelle ja oppimiselle. Toinen asia mistä olen iloinen on, että pöyristyttävä "Olet mitä syöt" -ohjelma on tauolla. Tauolle jääköön myös.

Lähde: Iltalehti, 6.10.2006

Blogiarkisto