sunnuntaina, lokakuuta 29, 2006

Puuroa nälkäisille afrikkalaislapsille

Köyhässä aliravitsemuksesta kärsivässä Afrikassa koetaan lapsiperheissä liian usein surunhetkiä kun äidinmaidolla ravittu lapsi totutellessaan muuhun ravintoon, menee niin huonoon kuntoon, että äidin ja isän kullanmuru menehtyy. Länsimaiset elintarvikeyhtiöt ovat vuosikausia toimittaneet varsin kallista rasvattomasta maitopulverista, sokerista ja suolasta tehtyä sekoitusta, jonka toivotaan auttavan pitämään hengissä nämä pikkulapset. Hengissä taitaa näillä toimenpiteillä pysyä vain länsimainen elintarvikeyhtiö ja köyhät afrikkalaiset maat joutuvat käyttämään vähäiset rahavaransa tähän kyseenalaisesti markkinoituun turhuuteen.

Tätä mieltä olen lukiessani tässä kuussa julkaistua italialaistutkimusta Effect of a low-cost food on the recovery and death rate of malnourished children (Nälkäisten lasten selviytyminen ja kuolemantapaukset kun he saavat erästä edullista ravintoainetta syödäkseen). Italialaiset tutkijat nimittäin tekivät havainnon, että Afrikkaan tuotu länsimainen hätäaputuote on huomattavasti huonompi vaihtoehto kuin paikallisista ravintoaineista valmistettu maidon ja puuron sekoitus.

Tutkimus suoritettiin Lacorissa (Pohjois-Ugandassa). Ylivoimaisesti parhaimmaksi ravinnoksi köyhälle, nälkiintyneelle lapselle osoittautui puuro, joka oli valmistettu maissista, kuivatusta kalasta tai lihasta, maapähkinävoista ja öljystä. Lisäksi ravintopulveriin saatettiin lisätä vähän proteiinia ja rasvaa. Lasten kuolleisuus laski 22 prosentista 7,8 prosenttiin kun käytettiin tätä paikallista puuroa länsimaisen tuotteen sijaan. Yli puolessa tapauksista lasten kasvukäyrät pysyivät normaaleina tällä ugandalaisella tuotteella. Mitä ilahduttavinta, tämä ugandalainen puuro oli myös hyvin paljon edullisempi tuote kuin tuontikama.

Lähde: J Pediatr Gastroenterol Nutr 43 (4): 512-517, 2006

Mitä mieltä olette tästä?

Blogiarkisto