torstaina, lokakuuta 12, 2006

Lastaan imettävä äiti on älykäs

Erään kirjoitukseni yhteydessä on ollut yllättävän mielenkiintoinen keskustelu äidinmaidon eduista lapselle ja äidinmaidonvastikkeeseen liittyvästä kyseenalaisesta suomalaistutkimuksesta. Itse puolustan intuitiivisesti äidin rintaruokintaa ja kavahdan noita vastikkeita. Tänään huomasin asiaan liittyvän kirjoituksen brittiläisessä lääkärilehdessä British Medical Journal. En ole mikään imetyksen ammattilainen, joten nyt voisi olla tarpeen saada teiltä imetyksen asiantuntijoilta valistuneita kommentteja.

Miespuoliset (!) brittitukijat Geoff Der, G David Batty ja Ian J Deary ovat todenneet, että lapsen imettämisellä on monia suotuisia vaikutuksia lapsen terveyteen. Kirjoituksen otsikkona on repäisevästi, että rintaruokinta ei lisää lasten älykkyyttä. Aiemmin on nimittäin otaksuttu, että rintaruokitut lapset olisivat älykkäämpiä kuin äidinmaitovastikkeella ruokitut lapset, mutta nyt tämä uusin tutkimus väittää tylysti, että lasten älykkyyttä rintamaito ei taida lisätä. En pidä tätä minään katastrofina rintaruokinnalle, mutta olisihan se ollut herkullista jos olisi löytynyt selvä yhteys rintaruokinnan ja lapsen älykkyyden välille. Kehittyväthän lapsen aivot erittäin ripeästi juuri ensimmäisinä elinkuukausina ja voisi kuvitella, että optimaalinen ravinto on myös älykkyyden takeena. Jotenkin olisi toivonut, että keinotekoiset äidinmaidon vastikkeet olisivat pärjänneet huonommin.

Tutkijoiden tulokset viittaavat siihen, että imettämisen ja lapsen älykkyyden välillä on kyllä löydettävissä yhteys, mutta tuo yhteys ei johdu suoraan rintamaidosta vaan selittyy lähinnä äidin älykkyydellä. Älykkyystesteissä hyvin menestyneet äidit imettivät lapsiaan selvästi todennäköisemmin kuin äidit, joiden testimenestys oli vaatimattomampi. Äidin älykkyydellä selittyi rintaruokittujen lasten 4 pistettä parempi älykkyys kuin korvikemaitoa juoneilla. Tulokset saivat tukea sisarvertailusta sekä aiempien tutkimusten tuloksia tarkastelleesta meta-analyysistä.

Kirjoituksen johdosta miestutkijat ovat saaneet paljon sapekkaitakin huomautuksia lehden lukijoilta ja vieläpä imetyksen asiantuntijoilta, eli naisilta. Tutkimusta pidetään harhaanjohtavana ja ihmetellään koeasetelmia. Esimerkiksi kätilö nimeltään Marsha Walker pitää tulkintaa kovin outona, että rintaruokinta ei vaikuta lasten älykkyyteen. Hän ei löydä tutkimuksesta mitään tolkkua sen suhteen miten pitkään lapsia rintaruokittiin. Marshan mukaan täytyy olla tietty ero rintaruokitaanko lasta kerran viikossa ja muina päivinä lapsi saa korviketta tai saako lapsi rintamaitoa yksistään kuuden kuukauden ajan. Hän ei ymmärrä miten tällainen keskeneräinen juttu on voitu julkaista BMJ:ssä. Hän peräänkuuluttaa kunnon rintaruokintaryhmää tutkimuksessa.

Lukekaa avoimin mielin tämä tutkimus kokonaisuudessaan tästä (PDF) ja kommentit kirjoituksen johdosta tästä.

Lähde: BMJ, 4.10.2006

Blogiarkisto