perjantaina, lokakuuta 27, 2006

Liikunta vähentää kehon rasvoittumista

Tänään 27. lokakuuta 2006 on Turun yliopistossa tarkastettu kliinisen fysiologian alaan liittyvä väitöskirja. Jarna Hannukaisen väitöskirjan nimi on "The Effects of Increased Physical Activity and Aerobic Fitness on Healthy Monozygotic Twins. With special reference to heart and skeletal muscle." (Lisääntyneen liikunta-aktiivisuuden ja aerobisen kunnon vaikutus terveisiin identtisiin kaksosiin. Erityishuomio sydän- ja luurankolihaksessa.)

Mitenkään kovin paljon liikunta ei vaikuttanut sydämen verenvirtaukseen, hapenkulutukseen, vapaiden rasva-aineiden käyttöön tai sepelvaltimoiden ja ääreisverenkierron toimintaan. Sen sijaan Hannukainen havaitsi, että lisääntynyt liikunta-aktiivisuus ja kestävyyskunto vähentävät kehon rasvapitoisuutta ja erityisesti vatsan alueella olevan rasvan määrää. Tällä tavalla liikunta on oivallinen apu painonhallinnassa. Fyysisesti aktiivisemmilla ja parempikuntoisilla kaksosilla maksan vapaiden rasvahappojen käyttö oli vähäisempää verrattuna huonompikuntoisiin kaksosveljiin. Uusimpien tutkimustulosten perusteella maksan rasvahappojen käyttö on yhteydessä maksan rasvoittumiseen ja siten liikunta saattaa ennaltaehkäistä ns. rasvamaksan muodostumista.

Jarna Hannukaisen johtopäätös tutkimuksestaan on, että kohtuullisesti lisääntyneellä liikunta-aktiivisuudella ja kestävyyskunnolla on vain vähäisiä perimästä riippumattomia vaikutuksia terveiden nuorten miesten sydämen toimintaan ja sydämen sekä luurankolihaksen verenvirtaukseen ja aineenvaihduntaan. Aktiivinen liikuntaharrastuneisuus nuorena aikuisena vähentää kehon rasvan määrää ja vapaiden rasvahappojen ottoa maksaan. Nämä mekanismit voivat ainakin osittain selittää kestävyysliikunnan terveysvaikutuksia.

Lähde: Turun yliopiston viestintä, 20.10.2006

Blogiarkisto