maanantaina, lokakuuta 23, 2006

Neitsytoliiviöljy on hyvää sydämelle

Tutkimuksessa on verrattu kolmenlaisen oliiviöljyn sydänystävällisyyttä viidessä eri maassa. Ylivoimaisesti parhaimmaksi osoittautui neitsytoliiviöljy. Sen polyfenolipitoisuus on suurempi kuin kovakouraisemmin uutettujen oliiviöljyjen. Mitä kovakouraisemmin oliiviöljyä puristetaan, sitä vähemmän siinä on jäljellä terveysvaikutteisia polyfenoleja.

Vaihtovuoroistutkimukseen osallistui 200 nuorta ja keski-ikäistä miestä, jotka arvottiin käyttämään kutakin kolmesta oliiviöljystä vuorollaan kolmen viikon ajan. Miehet korvasivat oliiviöljyllä kaiken muun ravinnon rasvan. Miehiltä mitattiin erilaisia asioita kuten: verensokeri, veren rasvaprofiili, oksidatiivinen stressi ja sisäsyntyiset sekä ulkoiset antioksidantit.

Tutkimuksen kuningasajatuksena on tämä: Mitä enemmän oliiviöljyssä on polyfenoleja, sitä korkeammaksi nousi osallistujien "hyvä" HDL-kolesteroli. Tosin lehden päätoimittaja hiukan yrittää laimentaa tutkijoiden intoa toteamalla, että neitsytoliiviöljyn HDL-kolesterolia nostava vaikutus jäi aika vähäiseksi.

Kaikki tutkimuksessa käytetyt oliiviöljyt alensivat veren vapaita rasvoja (triglyseridejä). Oliiviöljy on muutakin kuin pääasiasssa kertatyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävä öljy. Sen sisältämien polyfenolien määrä vaikuttaa merkittävästi sen sydänystävällisiin ominaisuuksiin. Neitsytöljyt (esimerkiksi italialainen vergine ja extra vergine) ovat muita kalliimpia, mutta ilmeisesti myös selvästi muita terveellisempiä.

Lähteet: Poliklinikka.fi, 20.10.2006 ja Annals of Internal Medicine 145: 333-341, 2006

Blogiarkisto