tiistaina, lokakuuta 17, 2006

Viisi minuuttia avokadosta

Avokado on monelle suomalaiselle yhtä outo asia kuin avoauto tai avokätisyys. Tässä kiusaan teitä viiden minuutin verran perustiedolla avokadosta.

Avokado (Persea americana) on hieman päärynää muistuttava hedelmä, joka on harvinaisen rasvainen. Avokadot sisältävät omega-9-rasvahappoa nimeltään oleiinihappoa. Oletetaan, että tällä rasvahapolla olisi kolesterolia alentava vaikutus ja tätä rasvahappoa pidetään myös rintasyöpää ehkäisevänä. Erikoista on, että avokadossa on hyvin paljon kaliumia, jonka vaikutuksesta mm. verenpaine voisi helpommin pysyä vakaana. Näiden terveysvaikutusten suhteen ei ole kiistattomia tutkimustuloksia esittää, joten ei innostuta liikaa. Avokadossa on myös varsin runsaasti foolihappoa, jota pidetään terveydelle hyvin keskeisenä B-ryhmän vitamiinina. Tunnettu on foolihapon tärkeä rooli raskauden aikana ehkäistessään kasvavan sikiön selkäydinvaurioita. Foolihappoa pidetään myös tärkeänä vitamiinina sydämen ja verisuoniston toiminnalle. Missään muussa hedelmässä ei ole niin paljon karotenoidia nimeltään luteiini. Avokadossa on myös muita A-vitamiinin esiasteita, eli karotenoideja (zeaksantiina, alfa- ja beetakaroteeni) ja tokoferoleja (E-vitamiini). Laboratoriokokeissa on todettu näitä luteiinia, karotenoideja ja tokoferoleja sisältävän avokadouutteen pysäyttävän sekä hormoni- että ei-hormoniriippuvaisen eturauhassyövän ainakin kudosviljelmissä (J Nutr Biochem 16 (1): 23-30, 2005).

Avokadoa voi nauttia sellaisenaan salaateissa. Avokadosta syödään kellertävä hedelmäliha. Sen sijaan kuori ja hedelmän keskellä oleva iso kivi ei kelpaa syötäväksi. Kypsänä avokado on mukavan pehmeää. Jos olet epähuomiossa ostanut liian kovan ja epäkypsän avokadon, voit jättää sen esille hedelmäkoriin muutamaksi päiväksi, jonka jälkeen se on kypsä syötäväksi. Raakoja avokadoja ei pitäisi pistää jääkaappiin, sillä siellä ne eivät kypsy. Täysin kypsynyt avokado säilyy jääkapissa noin viikon.

Tietojeni mukaan avokadoissa on erityinen entsyymi nimeltään kitinaasi, joka voi aiheuttaa allergisia reaktioita henkilöille jotka ovat kumille allergisia. Nämä henkilöt voivat kokeilla avokadonsa keittämistä, sillä joidenkin lähteiden mukaan tämä tuhoaisi kitinaasin lähes täydellisesti ja allergiset reaktiot eivät kehity samassa mittakaavassa.

Avokado on varsinainen terveyspommi. Siinä on runsaasti jo mainittujen vitamiinien ja mineraalien lisäksi K-, B6- ja C-vitamiinia, paljon terveellisiä ravintokuituja ja kuparia. Korkea rasvapitoisuus voi joillekin muodostua ongelmaksi, sillä avokado on varsin energiapitoinen hedelmä.

Tässä Viisi minuuttia -sarjassa on aiemmin ilmestynyt:

Blogiarkisto