tiistaina, lokakuuta 03, 2006

Putipuhtaaksi pestyt dopingurheilijat!

Kirjoitettu alunperin 2.10.2006, päivitys 3.10.2006

Valpas lukija on kommentoinut
tuota proteaasin käyttöä dopingina. Kun hain vastaustani varten lisätietoja ilmeni, että nyt todellakin epäillään sisäisen proteaasikäytön lisäksi myös ulkoista käyttöä proteaasille esim. EPO-näytteiden manipulointia varten. Jan Ullrich olisi joidenkin lähteiden mukaan kuulusteluissa myöntänyt erityisen pulverin läsnäolon. Pidetään mahdollisena, että urheilijoilla on taskussa pieniä määriä proteaasipulveria. Virtsanäytettä annettaessa käsi käy vaivihkaa taskussa ja sitten joko virtsataan pulverilla kastettujen sormien kautta näyteastiaan tai tiputetaan muutama proteaasihiutale (suuria määriä ei tarvita!) virtsan joukkoon. Tämä selittäisi miksi mm. Jan Ullrichin joissakin virtsanäytteissä on ollut EPOja 0% Näyte oli mahdollisesti puhdistettu proteaaseilla.

Koomiset mittasuhteet saava dopingpelleily näiden "huiputus-urheilijoiden" keskuudessa loihtii ilmoille tämän dosentti Hannu Lauerman kirjasta sattumalta löytämäni lauseen: "Ennen luulin enkeliä valkoiseksi mutta sitten näin Sertolla pestyn perkeleen".

Sveitsiläistutkija Martial Saugyn mukaan kiellettyjä aineita käyttävät kilpapyöräilijät ovat oppineet nauttimaan ravintonsa mukana proteaasientsyymiä, joka nopeuttaa kemiallisia reaktioita ja edistää hormonivalmisteiden poistumista elimistöstä. Samaa entsyymiä käytetään pyykinpesujauheissa tahrojen irrottamiseksi vaatteista.

Tutkija Saugyn teoria oli esillä sunnuntaina Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n antidopingkongressissa Lausannessa. Hän johtaa WADA:n (Maailman antidopingneuvosto) laboratoriota Lausannessa. Proteaasi pilkkoo proteiinia dopingin käyttäjän toivomalla tavalla ja vauhdittaa kiellettyjen aineiden poistumista elimistöstä. Saugy viittaa muun muassa erytropoietiinihormoniin (EPO), joka edistää veren punasolutuotantoa ja parantaa hapenottokykyä. Espanjan poliisi paljasti viime kesäkuussa dopingvyyhden, johon oli sotkeutunut yli 50 huippupyöräilijää. Poliisitutkimukset johtivat joukkovetäytymisiin heinäkuussa ajetusta Ranskan ympäriajosta.

Lähde: MTV3 Urheilu, 2.10.2006

Blogiarkisto