keskiviikkona, lokakuuta 04, 2006

Lihaa - vaiko ei - siinäpä pulma

On ilmestynyt tutkimuslöydös, jonka edessä tällainen neutraalisti asioihin suhtautuva on tosi ymmällään: Suuri lihajalosteiden kulutus saattaa heikentää keuhkojen toimintaa!

Eurooppalaisessa keuhkolääkärikokouksessa on todellakin esitelty tutkimus, jonka mukaan suuri lihajalosteiden, kuten kinkun, makkaran tai pekonin kulutus saattaa heikentää keuhkojen toimintaa. Tämä voi ilmetä keuhkoahtaumatautina, sanoo tutkimuksen esitellyt tohtori Robert Graham Barr (Columbia University Medical Center in New York City). Vaikka tupakointi onkin keuhkoahtaumataudin ylivoimaisesti tärkein riskitekijä, vain 15 – 40 % tupakoijista sairastuu keuhkoahtaumatautiin. Suuri hajonta johtuu siitä, että suuri osa keuhkoahtaumatautipotilaista ei edes tiedä taudistaan.

Uudessa tutkimuksessa selvitettiin kyselyllä yli 7 000:n yli 45-vuotiaan henkilön lihajalosteiden kulutus. Lisäksi vastaajien keuhkojen toimintaa mitattiin spirometrialla. Kyselyn perusteella vastaajat jaettiin lihajalosteiden kulutuksen perusteella luokkiin. Yli 14 kertaa kuukaudessa lihajalosteita kuluttaneiden uloshengityksen sekuntikapasiteetti oli keskimäärin 114 millilitraa pienempi kuin niiden, jotka eivät koskaan syöneet lihajalosteita. Tulokset eivät muuttuneet, kun koulutus- ja tulotaso, painoindeksi, vyötärönympärysmitta, liikunta ja energiansaanti otettiin huomioon. Tulos ei riippunut myöskään tupakoinnista.

Tutkimustulos on varsin mielenkiintoinen. Tutkimusryhmän mukaan lihajalosteiden säilyvyyttä parantava nitriitti voi olla pulman aiheuttaja. Nitriitti estää rasvojen härskiintymisen, mutta säilyttää myös tuotteen punaisen värin. Ilman nitriittiä liha olisi sellaista harmaata ja ikävän näköistä.

Eläinkokeissa on havaittu, että suurien nitriittimäärien hajotessa syntyy keuhkoja vahingoittavia typpiyhdisteitä, jotka ovat saaneet aikaan keuhkolaajentumaa muistuttavia muutoksia. On myös mahdollista, että paljon lihajalosteita syövät kuluttavat myös muita vähemmän hedelmiä ja vihanneksia, mutta tämä ei kuitenkaan voi selittää koko tutkimuslöydöstä. Tiedotuspäällikkö Riitta Stirkkinen Finfood Lihatiedotuksesta kertoo, että Suomessa nitriittiä käytetään tuotteisiin keskimäärin 120 mg/kilo. EU-lainsäädännössä sen käytön yläraja on 150 mg/kg.

Etsin epätoivoisesti kirjallisuudesta lisävalaistusta asiaan. Toistaiseksi ei ole löytynyt mitään, joka dramaattisesti vähentäisi minun lihankulutustani. Jos nitriitti osoittautuu näin vahingolliseksi mm. keuhkojen toiminnalle kuin uutisessa väitetään, elintarvikealalla on transrasvojen, aspartaamin ym. ongelmien lisäksi tämä nitriittiongelma. Ei käy kateeksi.

Kommentoikaa!

Lähde: Poliklinikka, 4.10.2006 ja Medscape, 4.10.2006

Blogiarkisto