maanantaina, lokakuuta 23, 2006

Leipää paljon syövän munuaissyövän riski nousee

Huomio! Vilkasta leipäkeskustelua käydään Helsingin Sanomissa (Kiitos vinkistä Reijo!). "Satunnainen lukija" kyseenalaistaa pienille lapsille tarkoitettua leipävalistusta. Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Ulla Rauramo (KIITOS!!) vastaa tähän kysymykseen ja kommentoi myös tätä makaronimaan hiukan ihmeellistä tutkimustyötä.

Maailmankirjat ovat sekaisin
. Tai ainakin makaronimaan tutkijoiden pään on sekoittanut leipä.

Toissapäivänä International Journal of Cancer -lehdessä (kansainvälinen syöpää käsittelevä tiedelehti) julkaistujen tutkimusten mukaan sillä viidenneksellä joka kulutti eniten leipää oli 94 prosenttia suurempi riski sairastua tavallisimpaan munuaissyöpätyyppiin kuin sillä viidenneksellä, joka kulutti vähiten leipää. Pasta ja riisi saatiin tämän tutkimuksen mukaan aika paljon terveellisemmiksi (29 prosenttia suurempi riski). Samantyyppisen syöpäriskin aiheutti maidon ja jogurtin suuri kulutus (29 ja 27 prosentin kohonnut riski saada munuaissyöpä).

Tutkimuksen mukaan kasvikset ehkäisivät tavallisimpaa munuaissyöpää. Ne jotka söivät todella paljon kasviksia, heillä oli 35 prosenttia parempi mahdollisuus välttää munuaissyöpä kuin niillä jotka söivät tosi vähän kasviksia. Terveystuotteiksi tässä yhteydessä saatiin myös ehkä yllättäen tietyt lihavalmisteet. Keittojen, munien, kahvin ja teen, punaisen lihan, kalan, perunan, juuston, hedelmien ja jälkiruokien kulutuksella ei näyttänyt olevan yhteyttä munuaissyöpäriskiin.

Olen epäileväisellä tuulella onko tällaisesta tutkimuksesta, missä mitataan jonkin yksittäisen ravintoaineen yhteyttä tiettyyn syöpämuotoon, mitään hyötyä. Mutta olen minä joskus (aika harvoin) ollut täysin väärässä.

Taitaa olla niin, että eräs kohtuullisuudesta puhuva lause, jota hioin yli puoli vuotta erästä kirjaani varten on edelleen hyvä ohjenuora:

On syytä syödä monipuolisesti, kasvis- ja viljavoittoista hedelmien ja marjojen täydentämää kuitupitoista suomalaista perusruokaa, tyydyttyneitä eläinrasvoja välttäen, kohtuudella suolaa käyttäen ja omaksuen liikunnalle myönteinen elämäntapa.

Lähde: International Journal of Cancer, 20.10.2006

Blogiarkisto