maanantaina, helmikuuta 20, 2006

Greliini parantaa muistia

Ruokahalumme on varsin monimutkaisen säätelyn varassa. Vuonna 1999 löydettiin uusi ruokahalua säätelevä ns. nälkähormoni, greliini (engl. ghrelin). Nykyään greliinin pitoisuus voidaan mitata verestä. Greliiniä erittyy verenkiertoon tyhjästä mahasta, ja se aktivoi reseptoreja eri puolilla kehoamme, lähinnä aivoissa. Greliini on rakenteeltaan 28 aminohapon muodostama peptidi. Greliinin pitoisuus veressä vaihtelee suuresti vuorokauden eri aikoina. Se nousee ennen ruokailua ja laskee sen jälkeen. Tutkimuksissa on ilmennyt, että greliinin nousu aiheuttaa nälän tunteen. Tyhjä vatsa, vähäkaloriset ja vähärasvaiset ruokavaliot sekä proteiiniköyhä ravinto lisäävät greliinin tuotantoa, mikä voi ajan oloon johtaa painonhallinnan epäonnistumiseen. Mielenkiintoinen havainto on anorektikoilla (vakava syömishäiriö, joka johtaa sairalloiseen laihtumiseen) mitatut korkeat veren greliinitasot.

Herkullinen uusi löydös on greliinin yhteys oppimiseen. Hiiritutkimuksissa on havaittu, että greliinihormoni parantaa muistia. Greliinin tiedetään aktivoivan reseptoreja eri puolilla aivoja. Hypotalamuksessa sen tiedetään säätelevän ruokahalua, mutta sen vaikutuksia muihin aivoalueisiin ei ole tunnettu. Nyt tohtori Tamas Horvath Yalen yliopistosta on havainnut tutkimuksissaan, että greliini vaikuttaa synapsien määrään oppimista ohjailevassa hippokampuksessa. Hiirillä, joilta on nykyaikaisin menetelmin poistettu greliinigeeni, on hippokampuksessa peräti neljännes vähemmän synapseja kuin normaalihiirillä. Horvathin mukaan ravintolisänä annettu greliini myös auttaa tavallisia hiiriä pärjäämään paremmin oppimis- ja muistamistehtävissä.

Greliiniä tutkitaan hyvin paljon ja voi olettaa aika suurta kiinnostusta greliiniä kohtaan nyt kun sen on todettu vaikuttavan oppimiskykyyn ja muistiin. Tenttiin ei ilmeisesti kannata suunnata täpötäysin vatsoin, julistaa Tiede-lehti tänään!

Tutkimuksesta kertoi äskettäin Nature Neuroscience. Myöhemmin lisäsin tämän tiedon: We may learn best on an empty stomach! kirjoittaa News Medical Net, 23.2.2006

Blogiarkisto