perjantaina, helmikuuta 24, 2006

Sieniretkelle - maaliskuussa!


Pirjo Toikkanen Kotimaiset Kasvikset ry:stä kehottaa meitä syömään sieniä. Menkää sieniretkelle ruokakauppaan!
Ruokakaupan hedelmä- ja vihannesosastolla sienisatoa riittää kautta koko vuoden. Valkoiset ja ruskeat, suuret ja pienet herkkusienet, siitakesienet, osterivinokkaat ja portobellot odottavat poimijaansa ennen kaikkea nyt, kun niiden oma nimikkoviikko käynnistyy viikolla 10. Sienten täyteläisen maun salaisuus on umami. Se tasapainottaa, korostaa ja tuo esiin sienten rinnalla maisteltavien muiden ruoka-aineiden ominaismakuja. Valkoisen herkkusienen maku on mantelinen ja miedon puhdas. Ruskea herkkusieni maistuu sisarustaan hieman täyteläisemmältä. Osterivinokkaan maku on hyvin mieto. Siitakesieni ja portobello muistuttavat maultaan eniten metsäsieniä. Sieniruokaohjeita löydät osoitteesta http://www.kotimaisetkasvikset.fi/ kohdasta Keittokirja.

Sienissä on runsaasti valkuaisaineita ja ne parantavat elimistömme puolustuskykyä. Energiaa viljellyt sienet sisältävät keskimäärin vain 30 kcal/100 g. Proteiinia niistä saa vastaavasta määrästä noin 2 g. Muista ravintoaineista voi erityisesti mainita viljeltyjen sienten B-vitamiinit, kuidun sekä kivennäis- ja hivenaineet: kaliumin, magnesiumin, kalsiumin, raudan, sinkin ja seleenin. Sienten elimistöä vahvistaviin ja jopa lääkitseviin vaikutuksiin on uskottu vuosituhansia. Vanhoissa kaukoidän kulttuureissa sieniä, esimerkiksi siitakesientä pidetään erityisenä elämän eliksiirinä. Tutkimuksin on saatu osoitusta siitä, että sienet auttavat ehkäisemään syöpäsairauksia. Erityisesti osterivinokkaalla ja siitakesienellä on havaittu myös kolesterolitasoa alentavaa vaikutusta. Samoin sienissä on aineita, jotka suojaavat viruksilta ja vahvistavat ihmisen immuunijärjestelmää.

Blogiarkisto