perjantaina, helmikuuta 03, 2006

Toimiiko Ginseng?

Tämä on vastaus lukijakysymykseen. Seppo L kysyy toimiiko Ginseng.

Vastaus: Ei taida toimia!
Olen tarmokkaasti etsinyt Ginsengistä tehtyjä tieteellisiä tutkimuksia ja tyly tuomio on, että ginsengjuurella ei ole suoritusta parantavaa vaikutusta. Oletan Sepon tarkoittavan aasialaista ginsengiä (Panax ginseng). On nimittäin olemassa myös venäläistä ginsengiä (Eleutherococcus senticosus) ja amerikkalaista ginsengiä (Panax quinquefolius).
Kiinalaisen (tai korealaisen) ginsengin käytöstä on Aasiassa yli 4000 vuoden käyttökokemukset yleislääkkeenä. Sitä on tutkittu erittäin ahkerasti. Sen väitetään parantavan kestävyyttä samaan tapaan kuin kofeiini, mutta tieteelliset näytöt puuttuvat. Ginsengin väitetään myös kohottavan yleiskuntoa. Tietääkseni muutamassa tieteellisessä tutkimuksessa on todettu ginsengin lisäävän kestävyyttä, lihasvoimaa, pirteyttä jne. iäkkäillä käyttäjillä. Hyvin paljon julkisuutta sai korealainen tutkimus 1990-luvulla, jossa väitettiin ginsengjuuren vähentävän merkittävästi syöpään sairastumista. Tutkimuksessa oli kuitenkin paljon puutteita ja lopullinen näyttö uupuu.
Ginseng näytti toimivan suuressa kanadalaisessa vilustumislääketestissä [Predy ja kumppanit, 2005]. Tehon aikaansaamiseksi olisi tuotetta nautittava suuria määriä (yli 2 g/vrk) ja pitkiä aikoja (yli 8 viikkoa) [Bucci, 2000]. Ginsengin juurista saatava jauhe sisältää noin 13 erilaista ginsenosidia (engl. glycosylated steroidal saponins), jotka ovat ginsengin aktiiviset ainesosat. Ginsengiä käytetään piristeenä, mutta se voi myös toimia antioksidanttina. Ginsengiä pidetään varsin turvallisena tuotteena, mutta hyvin suuret annokset voivat aiheuttaa unettomuutta, rauhattomuutta ja ripulia. Ginsengvalmisteista osa saattaa sisältää efedriiniä mikä voi aiheuttaa sivuoireita. Ginsengvalmisteissa on suuria laatuvaihteluja ja länsimaissa myydään Anna-Liisa Enkovaaran (2005) mukaan välillä muita korvikerohdoksia ginsengin nimellä. Syynä on ginsengin kalleus ja voiton maksimointi. Ginseng on monena vuotena ollut Suomen myydyin luonnonlääke [Saano, 1993].

Lähteet:
Bucci Luke R. Selected herbals and human exercise performance. Am J Clin Nutr 72 (suppl): 624S–636S, 2000
Enkovaara Anna-Liisa. 101 luontaistuotetta. Hippocrates / Kustannus Oy Duodecim, 267 s., 2005
Predy Gerald N, Goel Vinti, Lovlin Ray, Donner Allan, Stitt Larry and Basu Tapan K. Efficacy of an extract of North Ameri­can ginseng containing poly-furanosyl-pyranosyl-saccharides for preventing upper respiratory tract infections: a randomized con­trolled trial. . Can. Med. Assoc. J. 173: 1043-1048, 2005
Saano Veijo. Luontaistuotteet, luonnonlääkkeet ja lääkkeenomaiset tuotteet. Kliininen Ravitsemus, Duodecim, Helsinki, s. 452-462, 1993
Sundqvist Christer. Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta, CD-versio, 10.1.2006

Blogiarkisto