Tämä on vastaus lukijakysymykseen. Nimimerkki ”linda” kysyy: Mitä tarkoittaa vääristynyt omega-3 / omega-6 - rasvojen suhde, kuten kerrot hauskasti kirjoitetussa omega-jutussa? (02 helmikuu, 2006 00:24)
Jonkinlainen vastauksenpoikanen
Tämä on tavattoman haastava kysymys, linda! En tiedä saanko aikaiseksi mitään vastaukseksi kelpaavaa, mutta yritän jotain kehitellä. Tärkeintä lienee tämä: Epäillään että osa meidän elintasosairauksistamme johtuisi vääristyneestä omega-3 / omega-6-rasvojen suhteesta. Meidän pitäisi saada ravinnostamme huomattavasti enemmän omega-3:sta pysyäksemme terveempinä.
Perustietoa omega-3-rasvahapoista
Omega-3-sarjan rasvahappo on monityydyttymätön rasvahappo, jossa ensimmäinen kaksoissidos on kolmannen ja neljännen hiilen välissä. Siitä tulee tämä omega-3-nimitys. Tämä on ihmisille välttämätön rasvahappo, sillä emme osaa itse muodostaa sitä. Omega-3-sarjan rasvahappoihin kuuluvat alfalinoleenihappo (ALA), eikosapentaeenihappo (EPA), eikosatetraeenihappo (ETA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA). Näitä rasvahappoja on enimmäkseen kasviöljyissä ja kaloissa (erityisesti rasvaisissa merikaloissa kuten lohi) ja niitä on pidetty ihmiselle erityisen terveellisinä (esim. alentaa haitallista LDL-kolesterolia, vähentää sydäntautiriskiä, ehkäisee ikääntymistä ja mahdollisesti ehkäisee sekä parantaa masennusta). Kalarasvojen mahdolliset terveysvaikutukset eivät tähän kuitenkaan lopu. Katso yhteenveto esim. tästä.
Perustietoa omega-6-rasvahapoista
Omega-6-sarjan rasvahappo on monityydyttymätön, välttämätön rasvahappo, jossa ensimmäinen kaksoissidos on kuudennen ja seitsemännen hiilen välissä. Elimistössä ei muodostu näitäkään rasvahappoja, joita ovat linolihappo (LA), gammalinoleenihappo (GLA), dihomogammalinoleenihappo (DGLA) ja arakidonihappo (ARA). Kasviöljyt ovat parhaita omega-6-rasvahappojen lähteitä. Katso yhteenveto esim. tästä.
Rasvahappojen suhde
Sitten varsinaiseen kysymykseesi. Käyn hakemassa alkutahdit tohtori Matti Tolosen erinomaisilta rasvahapposivuilta. Länsimaisen ravinnon omega-3/omega-6-rasvahappojen suhde on muuttunut viime vuosikymmeninä epäedulliseksi terveyden kannalta. Tolosen ja muiden tutkijoiden mukaan saamme länsimaisesta ruoasta liikaa omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3-rasvahappoihin. Professori Artemis P. Simopoulos liputtaa sen puolesta, että rasvahappojen suhteen pitäisi olla 1:1 tai korkeintaan 1:2.
Istutko tukevasti? Sillä nyt tulee aika uskomaton juttu (toivottavasti on totta!): Länsimaisen ruoan mainittujen rasvahappojen suhde on 1:20, eli saamme 10-20 kertaa enemmän omega-6:sta kuin mihin pitäisi pyrkiä! Ei minulla ole ollut mahdollisuutta tarkistaa voiko tämä väite pitää paikkaansa, mutta luotan siihen että tässä ollaan tärkeää asiaa edistämässä. Myös lääkelaitoksen asiantuntijat ovat TABU-lehdessä (1/2005) sitä mieltä, että meidän tulisi saada päivittäin vähintään 500 mg omega-3-rasvahappoja. Sen saa (lääkelaitoksen mielestä) joko syömällä päivittäin 150 g rasvaista kalaa tai ottamalla 4-6 kpl perinteistä kalaöljykapselia.
Tutkimusten mukaan elimistön omega-3/omega-6-tasapaino on järkkynyt mm. seuraavissa tiloissa: anoreksia, astma, atopia, autoimmuunitaudit, Crohnin tauti, diabetes, haavainen paksusuolen tulehdus (colitis ulcerosa), lupus erythematosus (LED), multippeli skleroosi (MS), migreeni, masennus, psoriasis, sydän- ja verisuonitaudit, syöpäsairaudet ja tulehdustaudit.
Lähteet:
Abel S, De Kock M, Smuts CM, de Villiers C, Swanevelder S, Gelderblom WC. Dietary modulation of fatty acid profiles and oxidative status of rat hepatocyte nodules: effect of different n-6/n-3 fatty acid ratios. Lipids 39(10): 963-976, 2004
Oddy WH, de Klerk NH, Kendall GE, Mihrshahi S, Peat JK. Ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids and childhood asthma. J Asthma 41(3): 319-326, 2004
Olendzki B, Speed C, Domino FJ. Nutritional assessment and counseling for prevention and treatment of cardiovascular disease. Am Fam Physician 73(2): 257-264, 2006
Simopoulos Artemis P. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 56(8): 365-379, 2002
Simopoulos Artemis P. Omega-3 Fatty Acids in Inflammation and Autoimmune Diseases. J Am Coll Nutr 21 (6): 495-505, 2002
Tolonen Matti. Krooniset sairaudet ja omega-6/omega-3- rasvahappojen suhde. Bio-Vita, 28.1.2006
Jotain pientä hyötyä minulla oli myös tästä lähteestä: Sundqvist Christer. Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta, CD-versio, 10.1.2006
perjantaina, helmikuuta 03, 2006
Blogiarkisto
-
►
2005
(318)
- ► heinäkuuta 2005 (11)
- ► elokuuta 2005 (62)
- ► syyskuuta 2005 (74)
- ► lokakuuta 2005 (65)
- ► marraskuuta 2005 (64)
- ► joulukuuta 2005 (42)
-
▼
2006
(724)
- ► tammikuuta 2006 (73)
-
▼
helmikuuta 2006
(79)
- Miesurheilijoilla syömishäiriöitä
- Punaista lihaa kohtuullisesti
- Ota oikeaa omegaa oireisiin!
- Kasvisproteiini parempaa kuin eläinproteiini alent...
- Lääketieteen kattava oppimäärä Wikipediassa
- Mitä tarkoittaa omega-3- / omega-6-rasvahappojen s...
- Toimiiko Ginseng?
- Tribulus terrestris on huuhaata
- HMB - mitä siitä voi sanoa?
- Juoksijan ravinto
- Anaboliset steroidit aiheuttavat riippuvuutta
- Tapaus Kaisa Varis
- Fitline - shitline?
- Liikunta auttaa dementiaan
- Toimiiko kreatiini pikajuoksijalle?
- Englantilaiset ovat tulleet hulluiksi?
- Kannattaa kuntoilla
- Vielä pienempi kalajuttu
- Google on paha
- Lääketieteen opiskelusta vähäsen
- Liha on terveellistä - kypsänä
- Sählynpelaajan urheilujuoma
- Punahattu ei ole mikään hyvä lääke vilustumiseen
- Roomaa ei tuhottu päivässä
- Suu makeaksi - tietoisesti
- Jan-Eric Sundqvist hiihtomaajoukkueen ankkurina
- Verisuonet auki rokottamalla?
- Liikunnan riemuvoittoja tarjolla
- Vähempiosaisilla vähemmän liikuntapalveluja tarjolla
- Akryyliamidi-hysteria puhallettu hetkeksi poikki
- Nyt dehkoillaan muuallakin
- Eksyneet solut löydetty lihavuuden syyksi!
- Rasvan vähentämisestä harvinaisen vähän hyötyä
- Dopingmääräykset tiukentuvat ja löystyvät
- Onko aito luonnontuote aina parempi kuin ravintolisä?
- Välimeren dieetistä apua metaboliseen oireyhtymään
- Iäkkäiden kannattaa syödä kokojyväviljaa
- Soijan terveysväitteitä ilmeisesti liioiteltu
- Iltasyöminen ei olekaan haitallista painonhallinnassa
- Atkins nostaa veren rasva-arvoja
- Maratoonareiden riesana Hong Kongin huono ilmanlaatu
- Suosi pehmeitä rasvoja
- Stressi ja metabolinen oireyhtymä
- Eturauhassyöpä kuriin pavuilla
- Pikaluistelijan täysi työpäivä
- Rasvasta käydään mielenkiintoista keskustelua!
- Syö monipuolisesti
- Eikosapentaeenihappo masennuksen hoidossa
- Terveysväitteet tarkistettu
- Liikunta on hyödyllistä syöpäpotilaille
- Vyötärölihavuus ei ehkä olekaan niin vaarallista?
- Muhammedin ruusuja tarjolla Iranissa
- Onko olemassa lihottavia viruksia?
- Liikuntaresepti auttaa masennukseen
- Liikunnan väitetään olevan terveellistä
- Greliini parantaa muistia
- Monimutkaisia asioita ei kannata liikaa jäädä miet...
- Kysy ravinnosta ja terveydestä!
- Ei nimi blogia pahenna
- Anoreksia – voiko siitä parantua?
- Muista juoda maitoa koulussa!
- Vihannekset ja hedelmät suojaavat aivoja
- Varhaisnuorten kasvupyrähdys ja ravinnontarve
- Potilaan turvallisuus etusijalla
- Varo internetin kautta myytäviä laihdutusvalmisteita!
- Lääkeyhtiö Merckin moraalista keskustellaan edelleen
- Suksi luistamaan ilman luistovoiteita!
- Jo nelivuotiaat lapset liian lihavia Ruotsissa!
- Äidin asenne vaikuttaa nuoren laihduttamiseen
- Kaarlo Kangasniemi puhuu dopingista
- Sieniretkelle - maaliskuussa!
- Sinäkö ratkaiset maailmankaikkeuden mysteerit?
- Suomenkielisessä Wikipediassa on nyt yli 50 000 ar...
- Maastohiihdon ja olympiakomitean johto vaihtoon!
- Ruoka on lihavan lapsen ainoa lohtu
- Masennuslääkkeet voivat vahingoittaa sikiötä
- Suomalaiset ovat maailmankuuluja
- Raimo Auvinen - hiihtosankari!
- Yli 10 000 kiireistä lukijaa
- ► maaliskuuta 2006 (90)
- ► huhtikuuta 2006 (90)
- ► toukokuuta 2006 (79)
- ► kesäkuuta 2006 (68)
- ► heinäkuuta 2006 (69)
- ► elokuuta 2006 (81)
- ► syyskuuta 2006 (46)
- ► lokakuuta 2006 (49)
-
►
2008
(3)
- ► maaliskuuta 2008 (1)
- ► toukokuuta 2008 (2)