sunnuntai, helmikuuta 05, 2006

Liha on terveellistä - kypsänä


Onko raa'alla tai mediumilla eroa kypsäksi paistettuun pihviin terveellisyyden tai ruuan sulamisen kannalta? Näin kysyy kPelto.

Tässä tulee oma mielipiteeni lihan terveellisyydestä. Raaka liha on Suomessakin, jossa hygieniataso on korkea, aina terveysriski. Minä tekisin niin, että paistaisin lihan aina kypsäksi. Taitaa siinä menettää jonkin verran ravintoaineita, jos lihaa paistaa liikaa. Mediumkypsäksi paistettu liha pitää nuijia hyvin ja lisäksi pureskella huolellisesti, jotta ruoan pilkkominen helpottuisi ruoansulatusjärjestelmässämme. Mediumkypsä naudan liha vaatii mielestäni aina raakakypsennyksen (palvelevan lihatiski pystyy kertomaan tästä) ja mieluusti marinoinnin. Sianliha on kiitollista lihaa sikäli, että se kypsyy nopeasti ja on mureaa ilman nuijimistakin. Jauhelihan käytön pitäisin minimissä ja silloinkin kannattaa ostaa kalliimpaa paistijauhelihaa. Ruoan sulamiseen ei niinkään ymmärtääkseni vaikuta kypsyysaste vaan hampaittemme ja lihanuijan avulla tehty valmistelutyö on ratkaisevassa roolissa kun pienet lihanpalaset saapuvat mahalaukkuun ja siitä edelleen ohiutsuoleen. Eli neuvoni on raa'an lihan välttäminen, medium lihan paistaminen hyvälaatuisista ruhon osista (sisäfilé) ja mieluusti liha kannattaa paistaa kypsäksi saakka. Ravintoloissa kannattaa aina pyytää liha kypsäksi paistettuna, onhan kyseessä lähes takuuvarmasti tuontiliha. Siipikarjan liha pitää aina kypsentää huolella.

Kannattaa lukea Finfoodin Lihatiedotuksesta enemmän tietoa lihasta.

Keittiömestarit voivat tätä mieluusti kommentoida.

Blogiarkisto