maanantaina, syyskuuta 12, 2005

Antioksidantit ja hivenaineet hyödyllisiä syövän hoidossa

Antioksidanttien ja hivenaineiden terveysvaikutuksista on ilmestynyt lisätietoa. Kanadalaisessa tutkimuksessa on selvitetty, miten antioksidanttivitamiinien ja hivenaineiden käyttö vaikuttaa eturauhassyövän riskiin. Tässä tutkittiin näiden aineiden vaikutusta erääseen erityiseen ns. antigeeniin (PSA). Tätä PSA:ta käytetään yleisesti eturauhassyövän merkkiaineena. Sen pitoisuus kohoaa eturauhassyövässä.
Tutkimuksessa käytetyt antioksidantit olivat C-vitamiini, E-vitamiini ja beetakaroteeni (A-vitamiinin esiaste) sekä seleeni ja sinkki. Tutkimukseen osallistui yli 5 000 miestä, jotka arvottiin saamaan antioksidantteja tai plaseboa.
Antioksidantit vähensivät eturauhassyövän riskin puoleen niillä miehillä, joiden veren PSA-pitoisuus oli tutkimuksen alkaessa hyvin alhainen (alle 3 mikrogrammaa litrassa). Antioksidanttivitamiinit ja -hivenaineet eivät juurikaan vaikuttaneet eturauhassyövän merkkiaineisiin. Jos merkkiaineet olivat koholla, ne myöskin pysyivät koholla koko tutkimuksen ajan. Näyttäisi kuitenkin siltä, että antioksidanteilla voidaan ehkäistä eturauhassyöpää, kun eturauhassyövän merkkiaineet ovat matalat.
Tämä on hyvä viesti antioksidantteja ylistäville, mutta samaan hengenvetoon on lisättävä, että antioksidantteja kuitenkin kannattaa nauttia suoraan ravinnosta, eikä pilleripurkista. Vihannesten ja hedelmien kautta saadut antioksidantit toimivat paremmin. Antioksidanttien sopivista ja turvallisista annoksista tarvitaan lisätutkimuksia.


Lisää luettavaa tästä ja tästä, ehkäpä tästäkin.

Blogiarkisto