maanantaina, syyskuuta 19, 2005

Puoli tuntia liikuntaa päivässä pitää lääkärin ja lääkkeet loitolla

Puoli tuntia liikuntaa päivässä saattaa toimia lääkkeen tapaisesti. Oulun yliopiston yleislääketieteen professori Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi kertoo, että liikunta:
  • parantaa lihasten verenkiertoa
  • estää veritulpan muodostumista
  • laskee veren huonoa kolesterolia (LDL)
  • lisää hyvää kolesterolipitoisuutta (HDL)
Jos ihmisellä on korkea HDL-kolesterolipitoisuus, riski sairastua sepelvaltimotautiin ja sydäninfarktiin on matalampi kuin matalan HDL-kolesterolin omaavilla, hän selittää. Professorin mukaan matala HDL-kolesterolipitoisuus liittyy metaboliseen oireyhtymään, joka lisää merkittävästi sydänsairauksien vaaraa. Tähän oireyhtymään liittyy matalan HDL:n lisäksi usein korkeat veren rasva-arvot, kohonnut verenpaine ja vyötärölihavuutta (paha juttu).

Liikunta on paras keino metabolista oireyhtymää vastaan, se on varsinaista täsmälääkettä, Keinänen-Kiukaanniemi vakuuttaa (ja veteraaniurheilija myhäilee tyytyväisenä). Liikunta auttaa myös taistelussa aikuisiän diabetesta vastaan. Keinänen-Kiukaanniemen mukaan liikunnan avulla lihassolu pystyy käyttämään verenkierrossa olevan sokerin hyväkseen. Tällöin veren sokeripitoisuus ei pääse kohoamaan ja tilannetta ei tarvitse korjata keinotekoisesti lisäinsuliinilla. Oikeaoppinen liikunta auttaakin vähentämään erilaisten lääkkeiden käyttöä. Professorin mukaan parhaassa tapauksessa tietyt lääkkeet voidaan jopa jättää kokonaan ottamatta.

Blogiarkisto