tiistaina, syyskuuta 06, 2005

Ravintokurssi käyntiin Keltaisessa Talossa

Keltaisen Talon kurssitoiminta käynnistyi F-järjestön ruotsinkielisellä ravintokurssilla. Paikalla oli kymmenkunta innokasta kuuntelijaa ja keskustelijaa. Kurssin sisällöksi sovimme syksyksi seuraavat aiheet:

Ti 6.9. Presentation av kursen + 12 enkla råd
Ti 20.9. Varför skall man äta hälsosamt?
Ti 4.10 En hälsosam diet
Ti 18.10 Viktkontroll
Ti 1.11 Hur kan man kontrollera hungerkänslan?
Ti 15.11 Ät lätt! (vi går ut och äter tillsammans)
Ti 29.11 Balanserad kost
Ti 13.12 Julmaten kommer – är du redo?

Joka toinen tiistai on siis tarkoitus keskustella terveellisestä ravinnosta. Keskustelu oli herkullisen vilkasta mikä povaa menestystä kurssille. Päivän suurimmiksi kiistakysymyksiksi osoittautuivat sienien säteilyarvot ja Itämeren kalojen terveellisyys. Vakuutteluni näiden ravintoaineiden turvallisuudesta kohtuullisessa määrin nautittuna otettiin hyvin vastaan, ainoastaan L oli sitä mieltä, että sienet ja kalat pitää jättää syömättä. Yritin kertoa parhaan kykyni mukaan ulkomuistista tietoja esim. Itämeren kalojen myrkkymäärien liioittelemisesta. Tarkistin asian kotiin tultuani ja ainakin tuntemani kalatutkija Mikko Nikinmaa jakaa minun käsitykseni: Itämeren kalojen dioksiiniongelmaa on liioiteltu. Ihmisten saamaa dioksiinikuormaa on katsottava kokonaisuutena. Tällä hetkellä dioksiinin kertyminen suomalaisiin on eurooppalaisittain suhteellisen vähäistä. Täytyy tutkia asiaa ja jutella kalatutkijoiden kanssa.
Sienien arveltiin yhä edelleen säteilevän Tshernobylin ydinvoimala-onnettomuuden jälkeen. Yritin taas parhaani mukaan vakuutella kauppasienten olevan terveellistä ravintoa, enkä uskonut niiden säteilevän. Suomen Säteilyturvakeskus latoo ruudun täydeltä faktaa metsän antien turvallisuudesta Suomessa: Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus ei aiheuttanut rajoituksia metsien käytölle. Dragsfjärdin metsissä ei taustasäteilyn lisäksi säteile muuta kuin kaunis syyskuun aurinko.

Ravintokurssi jatkuu kahden viikon kuluttua.

Blogiarkisto