keskiviikkona, syyskuuta 21, 2005

Oliiviöljyllä on tulehdusta vastustava vaikutus

Nature-lehdessä on 1.9.2005 julkaistu aika mielenkiintoinen amerikkalainen tutkimus, jossa vastapuristetusta neitseellisestä oliiviöljystä (Newly pressed extra-virgin olive oil) olisi löydettävissä tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia. Vastapuristetussa oliiviöljyssä on paljon fenoliyhdisteitä, mm. oleokantaali-niminen aine. Tällä aineella on tulehdusta vastustavia ominaisuuksia tutkijoiden mukaan ja ainetta voi lääkevaikutuksiltaan verrata tulehduskipulääkkeisiin, kuten ibuprofeiiniin. Ainetta on sittemmin valmistettu keinotekoisesti ja selvitetty sen lääkinnällisiä ominaisuuksia. Oleokantaali näyttäisi estävän syklogenaasientsyymin toiminnan, mihin ibuprofeiinikin vaikuttaa. Teho on lähes sama kuin ibuprofeiinilla.

Tämä on tärkeä tieteellinen löytö, sillä kaikenlaisilla tulehduksilla on keskeinen rooli monien kroonisten sairauksien syntymekanismeissa. Onkin usein ihmetelty, miksi Välimeren ruokavaliolla ja tulehduskipulääkkeillä on samankaltaisia vaikutuksia. Ehkä tässä on siihen vastaus?

Ehkä on syytä ottaa ravinnon lääkinnällinen arvo uuteen käsittelyyn. Mielestäni tarvitaan nyt lisää tämän tyyppisiä ennakkoluulottomia tutkimuksia. Eräs tämän alan uranuurtaja on suomalainen tohtori Matti Tolonen. Lue tästä mielenkiintoisia Matin ajatuksia ravitsemushoidosta ja tieteen paradigmasta.

Blogiarkisto