sunnuntaina, syyskuuta 18, 2005

Naisten masennus voi johtua yksipuolisesta ravitsemuksesta

Ystäväni LKT Matti Tolonen kirjoittaa mielenkiintoisen katsauksen naisten masennuksesta ja ravitsemuksesta. Katsaus perustuu Lisa M. Bodnarin ja Katherine L. Wisnerin tutkimukseen.
Aivot tarvitsevat riittävästi monia ravintoaineita lukemattomiin toimintoihinsa. Yksipuolinen ravitsemus ja siitä johtuvat piilevät puutostilat ovat masennuksen riskitekijä. Riittämätön omega-3-rasvahappojen saanti saattaa lisätä masennuksen riskiä, ja foolihapon piilevä puute puolestaan voi heikentää masennuslääkkeiden tehoa. Foolihapon, B12-vitamiinin, raudan, sinkin ja seleenin vajaus näyttää olevan yleisempää masentuneilla kuin muilla naisilla. Ravinnon antioksidanttien merkitystä ei ole vielä tutkittu riittävästi masennuksen ehkäisyn ja hoidon kannalta.
Ravitsemukseen tulee kiinnittää nykyistä suurempaa huomiota, koska se tarjoaa halvan, helpon ja yleisesti hyväksytyn tavan ehkäistä ja hoitaa masennusta. Ravitsemuksella on mielenterveydelle paljon suurempi merkitys kuin mitä psykiatrit ja muut lääkärit ja terveydenhuollon sekä ravitsemusalan ammattihenkilöt kuvittelevat.

Blogiarkisto