perjantaina, syyskuuta 23, 2005

Tequilaa sen olla pitää!

Tequila-kaktuksen mehusta on löytynyt apu painonhallintaan meksikolaisten tutkijoiden toimesta. Tequilan kulutus tuskin nousee tämän johdosta, sillä tequila-kaktuksen terveysvaikutukset katoavat tislausprosessissa. Kaktuksessa (oikeastaan lilja-kasvi, mutta näyttää kaktukselta) on tutkijoiden mukaan runsaasti fruktaaneja, jotka eläinkokeissa ovat alentaneet kolesterolia ja muuttaneet rasvan imeytymistä suolistossa. Pian aloitettavilta ihmiskokeilta meksikolaisilla tutkijoilla on vankat tulosodotukset. Onhan meillä suomalaisen professori Herman Adlercreutzin ja muidenkin tiedemiesten tutkimusten mukaan jo hieman etukäteistietoa tästä fruktaanin ominaisuudesta. Fruktaaneja on muissakin kasveissa, muun muassa parsassa.
Eiköhän kyseessä ole kuitenkin tequila-kaktuksen viljelijöiden mainoskikka, sillä tutkimus saattaa avata uusia markkinoita näille viljelijöille. Kasvin hintataso on laskenut viime vuosina. Tuhansia vuosia Meksikossa viljellyllä kasvilla on tärkeä merkitys maan historiassa ja mytologiassa.

Blogiarkisto