keskiviikkona, syyskuuta 28, 2005

Kasviksista suojaa syöpää vastaan

Otsikko olisi muutamia vuosia sitten aiheuttanut koululääketieteen edustajissa lähinnä kahjoa hekotusta tyyliin: "... kaiken maailman älyttömyyksiä tarjotaan tiedelehtien lukijoille...". Näin maailma muuttuu Eskoseni (Aleksis Kivi).
Yhä enemmän löytyy ennakkoluulotonta tutkimustyötä kasvisten terveysvaikutuksista. Nyt on arvostettu tiedelehti Journal of American Medical Association (JAMA) julkaissut laajan tutkimuksen ns. kasviestrogeenien terveysvaikutuksista. Kasviestrogeenit ovat kasveissa olevia yhdisteitä, joita on erityisesti soijatuotteissa, jyvissä, porkkanoissa, pinaatissa, parsakaalissa sekä muissa vihanneksissa ja hedelmissä. Suomalaisen professorin Herman Adlercreutzin uurastus näiden estrogeenien parissa muistetaan tutkijapiireissä. On mukava nähdä kun hänen aavistelunsa toteutuvat pikkuhiljaa. Pahasti parjattu suomalainen tohtori Matti Tolonen tulee vielä mahdollisesti nousemaan arvoon arvaamattomaan. On traagista jos viimeksimainitun kohtaloksi on näinä vuosina koitunut businessnerokkuuden synnyttämä kateus.
JAMA:ssa julkaistussa tutkimuksessa kasviestrogeenien (isoflavonoidit, lignaanit, kumestranit ja kasvisterolit) suojaava vaikutus oli sitä suurempi mitä enemmän niitä kuului ruokavalioon. Eniten kasviestrogeeneja ruoasta saaneilla oli 21-46% vähemmän keuhkosyöpää yhdisteestä riippuen. Sukupuolten välillä oli eroja siten, että miehillä vähenevä keuhkosyöpäriski näkyi kaikissa kasviestrogeenien ryhmissä. Kasvisterolit pienensivät syöpäriskiä 24% ja isoflavonoidit 44%, kun katsottiin eniten suojaavia yhdisteitä ruoastaan saaneita miehiä. Naisilla tilastollisesti merkittäviä vaikutuksia tuotti kasviestrogeenien kokonaismäärä. Eniten kasviestrogeeneja syöneillä oli verrokkeihin nähden 34% pienempi keuhkosyöpäriski. Naisilla hormonihoito yhdistyi kasviestrogeenien vaikutukseen siten, että lignaanien runsas saanti ruoasta yhdessä hormonihoidon kanssa vähensi keuhkosyövän riskiä puolella. Yksityiskohtaisia tutkimuksia tarvitaan lisää vahvistamaan nyt saatuja havaintoja, päättelevät tutkijat.

Lue tästä koko tutkimus, joka suoritettiin vuosina 1995-2003 Texasin Yliopistossa, USA:ssa. Suomenkielinen lyhenne tutkimustuloksista löytyy tästä.

Lue tästä tuore selostus parsakaalin muistia parantavasta vaikutuksesta.

Aika yllättävä tieto on, että vasenkätisillä naisilla on suurempi vaara sairastua rintasyöpään kuin oikeakätisillä kauniimman sukupuolen edustajilla.

Blogiarkisto