maanantaina, syyskuuta 19, 2005

Työikäiset makaavat

Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi patistelee sohvaperunoita liikkumaan. Hänen mukaansa tällä haavaa suurin osa ihmisistä liikkuu terveyden kannalta liian vähän. Erityisen passiivisia ovat keski-ikäiset työssä käyvät suomalaiset. Tutkimusten mukaan tästä ryhmästä noin 30% ilmoittaa, etteivät he käytännössä liiku lainkaan (veteraaniurheilija kauhistelee!).

Professorin mukaan suositus olisi, että jokainen liikkuisi vähintään puoli tuntia päivässä. Liikunnan tulisi olla riittävän rasittavaa. Liikkujan tulisi hengästyä ja hikoilla, mutta ei liikaa.

Jo vähäinenkin liikunnan lisääminen arkielämässä tuottaa terveyshyötyjä, professori rohkaisee aloittamaan. Keinänen-Kiukaanniemi herättelee keski-ikäisiä lenkkipolulle kertomalla, että heidän iässään ihmisille on yleensä alkanut kehittyä erilaisia sairauksia, kuten juuri diabetesta ja sydän- ja verisuonivaivoja. Liikunnalla on merkittävä hoidollinen vaikutus vielä silloinkin, kun jokin tauti on jo iskenyt. Liikunta on itsenäinen lääke, jonka ominaisuuksia ei voi korvata millään pillerilääkkeellä, hän vakuuttaa.

Professorin mukaan myöskään ikääntyneet ihmiset eivät liiku tarpeeksi. Hän selittää, että lisäämällä liikuntaa ikääntyneet säilyttäisivät toimintakykynsä pidempään. Veteraaniurheilija on ilolla pannut merkille, että Jyväskylän Yliopiston Gerontologian laitoksella viihtyvä professori Harri Suominen on puhunut tästä asiasta jo vuositolkulla. Liikkumalla enemmän ikääntyneet ihmiset eivät tarvitsisi turvautua ulkopuolisten apuun arkielämässään, vaan he pärjäisivät omillaan pidempään.

Blogiarkisto